Foto: AFP/Scanpix
Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam tiek veikta operācija Kubas galvaspilsētā Havanā, lai izoperētu ļaundabīgu audzēju, otrdien paziņoja Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea.

"Mans dārgais draugs, kolēģis un Latīņamerikas līderis Čavess pārcieš vienu no grūtākajiem savas dzīves momentiem," sacīja Korrea, kurš bija ieradies Kubā atbalstīt Čavesu. 

Korrea paziņoja par notiekošo operāciju, atklājot tikšanos ar Kolumbijas prezidentu Huanu Manuelu Santosu Tulkanas pilsētā 150 kilometrus uz ziemeļiem no Ekvadoras galvaspilsētas Kito. 

Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina pirms tam intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem. Ārsts sacīja, ka ir nepieciešama steidzama ķirurģiska iejaukšanās, jo Čavesa veselības stāvoklis krasi pasliktinājies, viņš zaudējis samaņu un jutis asas sāpes. 

Čavess sestdienas vakarā atzina, ka viņam ir atgriezies vēzis, un izraudzījās viceprezidentu Nikolasu Maduro par savu iespējamo pēcteci gadījumā, ja veselības stāvokļa dēļ kļūtu nespējīgs pildīt prezidenta pienākumus.

Čavess uzrunā valsts televīzijā sacīja, ka viņa pēdējā medicīniskajā pārbaudē Kubā atkal ir konstatētas vēža šūnas, tāpēc viņam jau svētdien jāatgriežas Kubā uz jaunu vēža operāciju.

Prezidents savā uzrunā sacīja, ka viņš cieš "samērā stipras" sāpes un lieto trankvilizatorus, gatavojoties gaidāmajai operācijai. Viņš atzina, ka šī operācija ir "absolūti nepieciešama" un Kubas mediķi ieteikuši to veikt iespējami drīz.

58 gadus vecais  Čavess sacīja, ka gadījumā, ja "kaut kas notiktu" un viņš kļūtu darbnespējīgs, tad līdz viņa jaunā prezidentūras termiņa beigām 2019.gadā prezidenta pienākumus pildītu tagadējais viceprezidents Nikolass Maduro.  Čavess arī aicināja balsot par Maduro nākamajās prezidenta vēlēšanās.

Šī ir pirmā reize, kad  Čavess, kurš ir Venecuēlas prezidents kopš 1999.gada, izraudzījies savu pēcteci prezidenta amatā.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Čavess novembra beigās vēstulē Nacionālajai asamblejai (parlamentam) paziņoja, ka viņam vajadzīga tālāka terapija, lai atveseļotos pēc šīgada "skarbās vēlēšanu kampaņas". "Sešus mēnešus pēc mana pēdējā radioterapijas kursa man ir ieteikts sākt jaunu īpašu ārstēšanos ar vairākiem hiperbārās oksigenācijas kursiem un fizioterapiju, lai turpinātu nostiprināt veselības uzlabošanos," bija teikts  Čavesa vēstulē.

Čavesam pērn tika diagnosticēts vēzis, un viņam kopš 2011.gada jūnija tika divreiz izdarītas operācijas ļaundabīgu audzēju izoperēšanai iegurņa rajonā.  Čavess pēc viņam veiktajām operācijām ir izgājis daudzus ķīmijterapijas un radiācijas terapijas kursus Havanā.

Čavess jūnija sākumā paziņoja, ka rentgena un magnētiskās rezonanses pārbaudēs konstatēts, ka pēc radioterapijas Kubā viņam vairs neesot vēzis. Dažas dienas pēc tam viņš reģistrējās par kandidātu 7.oktobrī paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Čavesam pērn 20.jūnijā Kubā tika izoperēts ļaundabīgs audzējs iegurņa rajonā, taču viņš neatklāja, kāds vēzis tas bija. ASV laikraksts "Wall Street Journal" ziņoja, ka tas bijis resnās zarnas vēzis.

Pērn oktobrī  Čavess pasludināja sevi par izveseļojušos no vēža, bet 21.februārī paziņoja, ka viņam Kubā tiks izoperēts audu bojājums, jo pastāvot liela iespējamība, ka šis bojājums ir ļaundabīgs. 27.februārī Havanā viņam izoperēja audu bojājumu iegurņa rajonā, kur pērn jūnijā viņam tika izoperēts audzējs. Pēc operācijas viņam Kubā tika veikts pirmais radioterapijas kurss, un radioterapija tika pabeigta maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!