Foto: AP/Scanpix

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš kopš pagājušā gada decembra Kubā atkopās pēc vēža operācijas, ir atgriezies Venecuēlā, kur turpināšot ārstēšanos, vēsa raidsabiedrība BBC.

Trijās mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicētās ziņās 58 gadus vecais Čavess izsaka pateicību Kubas prezidentam Raulam Kastro un viņa brālim - bijušajam līderim Fidelam Kastro. Tāpat Čavess pateicas venecuēliešiem par atbalstu un informē, ka turpinās ārstēties savā dzimtenē.

"Mēs esam atgriezušies uz Venecuēlas zemes. Paldies Tev, Kungs! Paldies manai mīļajai tautai. Mēs turpināsimies ārstēties šeit," teikts sociālā tīkla ierakstā. Prezidents nepaskaidro, kad ir atgriezies un vai sāks pildīt amata pienākumus.

Čavesam 11. decembrī Havanā notika vēža operācija, kurai sekoja ilgs atveseļošanās periods, izraisot baumas par prezidenta patieso veselības stāvokli. Slimības dēļ tika atlikta Čavesa inaugurēšana prezidenta amatā uz nākamo sešu gadu termiņu, kam bija jānotiek 10. janvārī.

Vietējie mediji, atsaucoties uz viceprezidenta Nikolasa Maduro teikto, vēsta, ka Čavess Venecuēlā ir ielidojis pirmdienas naktī un nogādāts militārajā slimnīcā Karakasā.

Par Čavesa veselības stāvokli nav daudz publiski pieejamas informācijas, bet ilgstošā atkopšanās pēc ceturtās vēža operācijas liek domāt par nopietnām problēmām. Čavesa ilgstošā prombūtne un publiskās neparādīšanās veicināja baumas par to, ka prezidenta atveseļošanās nerit veiksmīgi. Savukārt opozīcija uzstāja, ka Čavesa nespēja pildīt prezidenta pienākumus un inaugurācijas atlikšana ir iemesls, lai sarīkotu jaunas vēlēšanas.

Pirmās prezidenta fotogrāfijas pēc operācijas Venecuēlas valdība izplatīja tikai pagājušajā nedēļā. Tajās gultā guļošs Čavess redzams kopā ar savām meitām.

Jau vēstīts, ka 11. decembrī Čavesam kubā notika ceturtā vēža operācija. Pirms tam prezidents izvirzīja viceprezidentu Nikolasu Maduro par savu iespējamo pēcteci.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Veselības problēmu dēļ Čavess nevarēja piedalīties inaugurācijas ceremonijā, kas bija paredzēta 10. janvārī, lai sāktu savu ceturto prezidentūras termiņu. Venecuēlas parlaments un Augstākā tiesa nolēma atlikt inaugurāciju, līdz prezidenta veselības stāvoklis uzlabosies.

Tikmēr opozīcija uzskata, ka ilgstošās prezidenta prombūtnes dēļ Nacionālās asamblejas spīkeram būtu jāpārņem vadība un 30 dienu laikā jāsarīko jaunas prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!