Foto: AP/Scanpix
Čečenijas prokremliskā līdera Ramzana Kadirova sabiedrotais, kuram jau ir viena sieva, sestdien apprecējies ar 17 gadus vecu meiteni, šādi, pēc visa spriežot, pārkāpjot Krievijas likumus, ar kuriem poligāmija ir aizliegta.

Kadirovs personīgi esot devis svētību vietējās policijas priekšnieka, kuram atbilstoši atšķirīgiem avotiem ir 47 vai 57 gadi, laulībām ar pusaudzi.

Laulību reģistrēšanas birojā Groznijā līgava izskatījās nomākta, no notikuma vietas vēstīja ziņu aģentūras AFP korespondents. Jautājums, vai viņa vēlās stāties laulībā ar policijas priekšnieku Nažudu Gučigovu, jaunietei tika uzdots trīs reizes, līdz viņa beidzot atbildēja "jā".

Svinības turpinājās restorānā, kur viesu vidū bija arī Kadirovs.
Laulības, par kurām tika paziņots jau aprīlī, Krievijā izraisījušas plašu rezonansi. Vairāki mediji ziņoja, ka jauniete piespiesta precēties ar gados krietni vecāko līgavaini.

Maija sākumā laikrakstā "Novaja Gazeta" parādījās publikācija par to, ka 17 gadus veco Luīzi Goilabijevu ar varu grib izdot par sievu 57 gadus vecajam Gučigovam. Tika ziņots, ka Gučigovs gribot, lai Goilabijeva kļūst viņam par otro sievu, turklāt viņš ap meitenes ciematu izvietojis policijas patruļas, lai noskatītā līgava nevarētu pamest Čečenijas teritoriju.

Publikācija izraisīja plašu rezonansi medijos un blogosfērā. "Novaja Gazeta" korespondentei Jeļenai Milašinai nācās pašai pamest Čečeniju, pēc tam kad viņa bija saņēmusi brīdinājumu "rūpīgi sekot savai personīgajai drošībai".

Kremļa cilvēktiesību komisāre Ella Panfolova nosodīja laulības, sakot ka tās atgādina viduslaiku paražas, un pauda cerību, ka tās nenotiks.
Viņa aicināja īstenot sankcijas, ja tās tomēr notiktu.

Kadirovs savukārt sociālajā tīklā "Instagram" skaidroja, ka laikrakstu "publikācijas ir tikai un vienīgi meli! Mīlestībai nav vecuma".

Krievijas bērnu tiesību ombudsmens Pāvels Astahovs taisnojās, ka ar šīm laulībām netiek pārkāpti nosacījumi par minimālo vecumu, kāds ir jāsasniedz laulību pretendentiem. Uz jautājumiem par poligāmiju viņš nevēlējās atbildēt.

Komentējot situāciju ar agrajām laulībām Čečenijā, Astahovs skaidroja, ka tā Kaukāzam esot normāla situācija, jo tur it kā "emancipācija un dzimumnobriešana notiek agrāk". Viņš visus aicināja "neizlikties par svētuļiem" un piebilda, ka "ir vietas, kur sievietes jau 27 gadu vecumā ir krunkainas, un atbilstoši mūsu kritērijiem viņām ir zem 50".

Pēdējā replika izsauca vētrainas debates. Astahovam galu galā nācās publiski atvainoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!