Foto: AFP/Scanpix
Inženieriem naktī uz otrdienu izdevies nostādīt vertikālā jeb peldus stāvoklī avarējušo kruīzu kuģi "Costa Concordia", vēsta raidsabiedrība BBC.

Inženieri norāda, ka kuģis nostādīts "nulle grādos (vertikāli), kas arī bija mūsu mērķis".

"Costa Concordia" izcelšanas operācija sākās pirmdien un tā ilga nakts lielāko daļu, atzīmē BBC.

Kuģi jau pirmdien izdevās nocelt no klints un novirzīt uz jūras dzelmē izveidotas platformas.

Jau ziņots, ka Itālijas piekrastē pirmdien sākās vērienīga pagājušajā gadā avarējušā milzīgā kruīzu kuģa "Costa Concordia" izcelšanas operācija. Inženieri, kuri nekad iepriekš nav nodarbojušies ar tik liela kuģa izcelšanu tik tuvu krastam, sākumā uz sāna guļošo daļēji nogrimušo kuģi mēģināja pacelt peldpozīcijā. Tika lēsts, ka tas varētu aizņemt 12 stundas.

2012.gada 13.janvāra vakarā "Costa Concordia" uzskrēja zemūdens klintij pie Džiljo salas Toskānā. Avārijas brīdī uz kuģa atradās 4229 cilvēki. Kuģa avārijā dzīvību zaudēja 32 cilvēki, no tiem divi joprojām nav atrasti, bet pastāv iespēja, ka mirstīgās atliekas izdosies atrast kuģa izcelšanas laikā.Glābēji pie desmitiem tūkstošu tonnu smagā kuģa vraka, kura garums līdzinās trīs futbola laukumiem, stiprina milzīgas metāla ķēdes un troses.

Svarā "Titānikam" līdzīgā kuģa pagriešanai būs nepieciešamas pavisam 50 troses. Līdz pirmdienas vakaram kuģim paredzēts novietot uz speciālas no metāla un betona veidotas zemūdens platformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!