Foto: AFP/Scanpix

Piektdien sākta mierīgo iedzīvotāju evakuācija no Ukrainas pilsētas Debaļceves, ko pēdējās dienās regulāri apšauda prokrieviskie separātisti, vēsta ārvalstu mediji.

Pēc ATO pārstāvju teiktā, panākta vienošanās par uguns pārtraukšanu 6.un 7.februarī dienas laikā. Uguns tiks pārtraukta Debaļceves apkaimē rajonos, caur kuriem ved ceļi Debaļceve - Ugļegorska un Debaļceve - Artemovska.

Uguns laikā no plkst. 8 līdz 10 un no plkst. 14 līdz 17 tiks pārtraukta, lai no Debaļceves uz Ugļegorsku un Artemovsku varētu evakuēt civiliedzīvotājus

Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Zorjans Škirjaks apstiprinājis, ka piektdien sācis darboties koridors, kas paredzēts civiliedzīvotāju evakuācijai.

Piektdien no pilsētas evakuēti 150 iedzīvotāji - sievietes, bērni un sirmgalvji.

Uz Debaļcevi no rīta devušies 20 pasažieru autobusi, lai evakuētu iedzīvotājus.

Tomēr apšaudes Debeļceves apkaimē piektdien turpinājušās.

Jau vēstīts, ka tūkstošiem Ukrainas pilsētas Debaļceves iedzīvotāji izmisīgi cenšas pasargāt sevi no jaudīgajām apšaudēm, turklāt viņiem trūkst dzeramā ūdens, ēdiena, elektrības un pat vienkāršāko medikamentu, atsaucoties uz organizācijas "Amnesty International" pārstāves teikto, vēsta aģentūra UNIAN.

"Situācija Debaļcevē ir katastrofāla," paziņojusi "Amnesty International" krīzes reaģēšanas vienības vecākā padomniece Džoana Marinere, kura nesen atgriezusies no Debaļceves.

Debaļceve ir stratēģiskas nozīmes dzelzceļa mezgls un Ukrainas spēku priekšpostenis. To pastāvīgi apšauda prokrieviskie separātisti, kuri cenšas pārņemt pilsētu savā kontrolē.  

"Amnesty International" izpētes dati liecina, ka no 25 000 iedzīvotājiem to skaits sarucis līdz 7000. Ukrainas spēki apgalvo, ka kopš 28.janvāra evakuēti vairāk nekā 2000 cilvēkus. Vienīgais ceļš, kas ved laukā no pilsētas, tiek nemitīgi apšaudīts un tas padara mierīgo iedzīvotāju bēgšanas iespēju vēl bīstamāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!