Foto: DELFI

Demokrātus pārstāvošā senatore Daiena Feinstija pēc Ņūtaunā, Konektikutas štatā piektdien, 14. decembrī notikušās traģēdijas, kurā tika nošauti 20 bērni un seši pieaugušie, intervijā telekompānijai NBC apņēmusies jau janvārī piedāvāt Senātam izskatīt likumprojektu par ieroču tirgošanas un glabāšanas izmaiņām ASV, raksta ārvalstu prese.

Līdzīgus priekšlikumus izteikuši arī senators Džozefs Libermans un Konektikutas štata gubernators Deniels Melouns. Šī ideja varētu gūt arī prezidenta Baraka Obamas atbalstu, kurš jau pēc notikušās traģēdijas uzsvēris, ka "ir jāpieņem jēgpilns lēmums, neatkarīgi no politiskās piederības, lai šādas traģēdijas vairs neatkārtotos." Jau savā pirmajā priekšvēlšanu kampaņā 2008. gadā Obama bija ieroču jautājumu iekļāvis savā programmā, taču savas pirmās prezidentūras laikā tā arī netika pie tā atgriezies.

Šaujamierocis kā ne tikai kā medībām vai sportam, bet galvenokārt pašaizsardzībai nepieciešama lieta, šādas tiesības - nēsāt un glabāt ieroci garantē ASV Konstitūcija Ieroču aizliegums ASV bija spēkā 10 gadus – no 1994. līdz 2004. gadam. Vēlāk ir bijuši vairāki mēģinājumi šo aizliegumu ataujaunot. Pēdējais no tiem bija 2012. gada vasarā, pēc apšaudes kinoteātrī Kolorado, kad 24 vecais Džeimss Holmss atklāja uguni uz skatītājiem filmas "The Dark Knight Rises" seansa laikā. Tomēr priekšlikums neguva pietiekami lielu balsu skaitu. Vairākos štatos ir spēkā reģionālie aizliegumi, piemēram Ņujorkā, Masačūsetā, Kalifornijā un Ņūdžersijā.

Ieroču aizlieguma jautājums atkal aktualizējies pēc 14. decembrī Konektikutas štata Ņūrtaunas pamatskolā notikušā slaktiņa, kas 20 gadīgais Adams Lanzs ar ieročiem no savas mātes kolekcijas nogalināja 26 cilvēkus, savu māti un vēlāk arī pats sevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!