Foto: AP/Scanpix

ASV izlūkdienesti izspiegojuši arī Eiropas Savienības (ES) oficiālās institūcijas gan Briselē, gan Savienotajās Valstīs, svētdien, atsaucoties uz slepeniem dokumentiem, ziņo Vācijas izdevums "Der Spiegel".

Kā norāda "Der Spiegel", par daļu no slepenajiem dokumentiem izdevumam izdevies konsultēties ar bijušo ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbinieku un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Edvardu Snoudenu, kuru Vašingtona izsludinājusi starptautiskā meklēšanā.

Vienā no minētajiem dokumentiem, kas datēts ar 2010.gada septembri un klasificēts kā "īpaši konfidenciāls", aprakstīts, kā NSA izseko ES diplomātisko pārstāvniecību Vašingtonā, raksta prestižais vācu izdevums.

Pārstāvniecības ēkā izvietoti mikrofoni, un ASV izlūkdienestiem izdevies iefiltrēties ES pārstāvniecības datorsistēmās, iegūstot piekļuvi elektroniskajai korespondencei un iekšējiem dokumentiem.

Līdzīga veida novērošanai tikusi pakļauta arīdzan ES delegācija ANO, liecina "Der Spiegel" rīcībā nonākusī informācija.

Turklāt izspiegota arī ES galvenā mītne Briselē.

Reaģējot uz izskanējušo informāciju, Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Martins Šulcs paziņojis, ka viņu pamatīgi pārsteigušas šīs ziņas, un pieprasījis Vašingtonai paskaidrojumus.

"Esmu dziļi noraizējies un šokēts par apgalvojumiem, ka ASV varasiestādes izspiego ES birojus. Ja šie apgalvojumi izrādīsies patiesi, tā būtu ārkārtīgi nopietna lieta, kam būtu ievērojama ietekme uz ES-ASV attiecībām."

Savukārt Luksemburgas ārlietu ministrs Žans Aselborns atzina, ka ASV izvērstā spiegošana kļuvusi nekontrolējama.

"ASV tā vietā vajadzētu labāk uzraudzīt savus izlūkdienestus, nevis sabiedrotos," norādīja ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!