Foto: Reuters/Scanpix

Dienvidsudānas valdība piekritusi nekavējoties pārtraukt kaujas ar nemierniekiem, piektdien paziņoja Austrumāfrikas valstu līderi, kas tiekas Nairobi.

Līderu izplatītajā paziņojumā pausts gandarījums par Dienvidsudānas Republikas valdības "apņemšanos nekavējoties pārtraukt karadarbību".

Vienlaikus nemiernieku līderis Rieks Mačars mudināts "uzņemties līdzīgas saistības".

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome šonedēļ vienojās dubultot Dienvidsudānā izvietoto miera uzturētāju skaitu līdz 12 500 vīru.

Vienlaikus Drošības padome pieprasīja, lai tiktu izbeigta bruņotā konfrontācija prezidentam Salvam Kīram un bijušajam viceprezidentam Riekam Mačaram lojālo formējumu starpā.

Sadursmes Kīra un Mačara vienību starpā turpinās jau ilgāk nekā nedēļu.

Atbilstoši oficiālajiem datiem konfliktā dzīvību zaudējuši 500 cilvēku, tomēr palīdzības organizāciju pārstāvji brīdina, ka patiesais upuru skaits varētu būt krietni augstāks.

Vismaz 100 000 cilvēku bruņotā konflikta dēļ bijuši spiesti pamest savas mājas.

Kīrs apsūdzējis Mačaru mēģinājumā sarīkot valsts apvērsumu. Mačars, kurš jūlijā tika atlaists no valdības, noliedzis, ka tāds būtu bijis viņa nolūks, un pārmetis Kīram mēģinājumu atbrīvoties no konkurentiem.

ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns aicinājis Kīru un Mačaru rast politisku krīzes atrisinājumu. Arī ASV un Lielbritānija mudinājušas pārtraukt cīņas, bet Āfrikas valstis sākušas diplomātiskas sarunas.

ANO bažījas, ka cīņa starp Kīru un Mačaru var pāraugt plašākā etniskā konfliktā, jo abi ir divu dažādu Dienvidsudānas tautu piederīgie. Kīrs ir dinku tautas, bet Mačars - nueru tautas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!