Foto: Reuters/Scanpix
Paredzams aizvien lielāks ar Ebolas vīrusu saslimušo skaits, slimībai nenovēršami izplatoties Eiropā, taču šī pasaules daļa ir labi sagatavota slimības kontrolei, otrdien paziņoja Pasaules Veselības organizācijas reģionālais direktore Zuzana Džeikaba.

Intervijā ziņu aģentūrai "Reuters" viņa norādīja, ka tālāka slimības izplatība ir nenovēršama drīz pēc tam, kad Spānijā ar nāvējošo vīrusu inficējās medmāsa. Šobrīd Spānijā karantīnas zonā atrodas četri cilvēki, kuri norobežoti no pārējiem, lai nepieļautu līdzīgu gadījumu atkārtošanos.

"Šādu incidentu atkārtošanās ir nenovēršama, jo notiek ļoti intensīva cilvēku pārvietošanās no Eiropas uz vīrusa skartajām valstīm un pretējā virzienā," Džeikaba atklāj.

Eiropā visvairāk apdraudēti ir tie cilvēki, kuri aprūpē Ebolas vīrusa pacientus, kā arī aprūpētāju tuvinieki, viņa skaidro. Lai gan viņa norāda, ka šādi gadījumi būs, viņa vienlaikus atgādina, ka Rietumeiropa ir visspēcīgāk aprīkotā pasaules daļa, lai spētu cīnīties ar vīrusa tālāku izplatību.

Jau līdz šim ar Ebolas vīrusu sirgstoši pacienti aprūpēti Lielbritānijā, Francijā, Nīderlandē, Vācijā, Šveicē, Norvēģijā un Spānijā. Viņi visi bijuši vienā vai vairākās vīrusa skartajās valstīs, piemēram, Gvinejā, Sjerraleonē vai Libērijā.

Tur kopš marta inficējušies jau aptuveni 7 200 cilvēki, no kuriem vairāk nekā puse jeb 3 400 ir miruši.Šī ir vēsturē lielākā Ebolas vīrusa epidēmija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!