Foto: Reuters/Scanpix

Ēģiptes slepenpolicija svētdien Kairā aizturēja divus Kataras telekanāla "Al-Jazeera" žurnālistus, no kuriem viens ir Austrālijas latvietis Pēteris Greste, bet otrs - telekanāla Kairas biroja vadītājs ēģiptietis, aizdomās par "iekšējai drošībai" kaitīgu ziņu nelikumīgu pārraidīšanu, pirmdien paziņoja Ēģiptes Iekšlietu ministrija.

"Al-Jazeera" apstiprināja, ka šie žurnālisti ir aizturēti, un paziņoja, ka policija svētdienas vakarā aizturējusi arī šī telekanāla producentu Baheru Mohamedu un operatoru Mohamedu Favzi. Ir ziņots, ka producents un operators tika aizturēti mājās.

Nacionālās drošības dienesta darbinieki iebruka "Al-Jazeera" birojā Kairā, aizturēja abus žurnālistus un konfiscēja viņu aprīkojumu.

Iekšlietu ministrija nenosauca žurnālistu vārdus, bet paziņoja, ka viens ir Austrālijas pilsonis, bet otrs - Ēģiptes islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" "biedrs".

Aizturēto kolēģi telekanāla angļu redakcijā "Al-Jazeera English" informēja, ka viens no aizturētajiem ir "Al-Jazeera" Kairas biroja vadītājs Mohameds Adels Fahmi, bet otrs ir Austrālijas reportieris Pēteris Greste.

Jau vēstīts, ka Ēģiptes bruņoto spēku ieceltā valdība 25.decembrī pasludināja islāmistu kustību "Musulmaņu brālība" par teroristisku organizāciju. Līdz ar to krimināli sodāma ir dalība šajā organizācijā, tās finansēšana un visas organizācijas aktivitātes.

"Musulmaņu brālības" pasludināšana par teroristisku organizāciju nozīmē, ka par piedalīšanos tās demonstrācijās var tikt piespriests piecu gadu cietumsods. Par šīs organizācijas literatūras glabāšanu vai tās atbalstīšanu "vārdiski vai rakstveidā" draud cietumsods līdz pieciem gadiem, 26.decembrī paziņoja Iekšlietu ministrija.

Iekšlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka aizturētie "Al-Jazeera" žurnālisti "pārraidīja tiešraidē ziņas, kas kaitē iekšējai drošībai", un piebilda, ka pie viņiem atrasti "Musulmaņu brālības" "izdevumi".

Greste, kurš ir bijušais britu raidsabiedrības BBC žurnālists, 2012.gadā saņēmis amerikāņu Pībodija balvu par savu 2011.gada dokumentālo filmu, kurā atspoguļota situācija Somālijā.

Saskaņā ar Austrālijas latviešu elektroniskā laikraksta "Latvietis" ziņām Pēteris Greste ir dzimis Sidnejā un ieguvis žurnālista grādu Kvīnslendas Tehniskajā augstskolā. Viņš strādāja par žurnālistu Austrālijas televīzijā, bet 1991. gadā pārcēlās uz Angliju, lai īstenotu savu sapni kļūt par ārzemju korespondentu. Sapnis piepildījās, viņam strādājot BBC un ziņu aģentūrā "Reuters" Bosnijā, Dienvidslāvijā, Afganistānā, Irākā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā un Āfrikā. Kopš 2011. gada Pēteris Greste strādā " Al-Jazeera".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!