Ēģiptes cietumā ieslodzītais Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis, Kataras telekanāla "Al Jazeera" žurnālists Pēteris Greste, tiek deportēts no Ēģiptes, atsaucoties uz vietējās policijas paziņojumu vēsta raidsabiedrība BBC.

Grestes atbrīvošanas faktu apstiprinājusi arī Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM). "Apsveicu Pēteri Gresti un viņa ģimeni ar atbrīvošanu. Tā ir laba diena visiem, kuri cīnījās par atbrīvošanu un vārda brīvību pasaulē. Vēlos pateikt, paldies, Latvijas un Austrālijas diplomātiem, īpaši Latvijas vēstniecei Ēģiptē Ivetai Šulcai, kas kopā ar Austrālijas kolēģiem ir aktīvi iesaistījusies Grestes atbrīvošanā," svētdien norādījis Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Iepriekš ziņots, ka Greste iesniedza pieteikumu deportācijai no Ēģiptes, pēc tam kad Ēģiptes Kasācijas tiesa 2015.gada 1.janvārī nolēma otrreizējai pārskatīšanai nosūtīt Grestes un viņa kolēģu lietu.

Viņa ģimene deportāciju raksturojusi kā "labāko iespēju".

Greste un divi viņa kolēģi, "Al Jazeera" Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs un producents Gahers Muhameds, tika  arestēti 2013.gada 29.deceembrī Kairā. Savukārt 2014.gada 23. jūnijā viņi tika notiesāti par "melīgu ziņu pārraidīšanu" un sazināšanos ar aizliegto "Musulmaņu brālību".

Tiesa Grestem un Fahijam piesprieda septiņu gadu cietumsodu, bet Muhamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar termiņu uz desmit un trīs gadiem. 

Notiesāto advokāti pārsūdzēja tiesas spriedumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!