Foto: Reuters/Scanpix
Ēģiptes armija piektdien no rīta Kairas centrālajā laukumā izklīdināja pēdējos protestētājus, kas nevēlējās izbeigt akciju pie valdības ēkas, protestējot pret militārās padomes režīmu, ziņo "Interfax".

Demonstranti apmētāja militārās policijas pārstāvjus ar akmeņiem, uz ko policisti atbildēja ar šāvieniem gaisā. Protestu laikā vienā no valdības ēkām izcēlies ugunsgrēks, kura iemesls pagaidām nav noskaidrots.

Demonstranti arī aizdedzināja vairākas automašīnas pie Ministru kabineta.

Masu protesti pret armijas valdošo režīmu Kairā sākās 18.novembrī, cilvēki pulcējās centrālajā laukumā, izveidojot telšu pilsētiņu. Vēlāk izcēlās nekārtības, kuru rezultātā gāja bijā 40 cilvēki.

Lai mazinātu spriedzi, atkāpās pagaidu valdība, bet 28.novembrī sākās parlamenta vēlēšanas, kas piesaistīja sabiedrības uzmanību. Telšu pilsētiņa pakāpeniski pazuda, taču daži desmiti protestētāju atteicās pamest laukumu.

Pret valstī valdošo militāro padomi vērstie protesti izraisījuši lielāko politisko krīzi Ēģiptē, kopš februārī tautas protestu dēļ atkāpās 30 gadus pie varas bijušais prezidents Hosnī Mubaraks un varu no viņa pārņēma militārā padome.

Protestētāji iebilda pret militārās padomes izstrādātu konstitūcijas projektu, kas ļautu armijai paturēt pārāk daudz varas pēc jaunas civilas valdības ievēlēšanas. Viņi arī ir nobažījušies, ka šīs vēlēšanas ļautu atgriezties pie varas Mubaraka pārstāvētās un tagad slēgtās Nacionāldemokrātiskās partijas biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!