Foto: stock.xchng
Eiropas Komisija (EK) uzskata, ka Eiropas Savienības (ES) un Krievijas bezvīzu režīma ieviešanas procesam jānotiek pakāpeniski, soli pa solim, pamatojoties uz praktisku virzību, kas novedīs līdz reāliem rezultātiem, informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

ES, tāpat kā Krievija, ir apņēmusies panākt bezvīzu režīma ieviešanu, uzsver EK.

Ņemot vērā līdz šim notikušās pārrunas saistībā ar vīzu dialogu, ES ir ierosinājusi turpināt darbu un pāriet uz operatīvo fāzi četrās dialoga jomās - dokumentu drošība, ieskaitot biometriju, nelegālā migrācija, ieskaitot atpakaļuzņemšanu, sabiedriskā kārtība un drošība un ārējās attiecības.

EK atzīst, ka vēl ir daudz jādara, lai izveidotu tehniskos priekšnoteikumus, kas nepieciešami iespējamā bezvīzu režīma ieviešanai. Šis process nevar notikt automātiski, un EK kopā ar ES Padomi rūpīgi pārbaudīs un lems par katra kritērija un posma izpildes attīstību.

Vienlaikus ES uzsver, ka vīzu dialogs ir stingri balstīts ES un Krievijas attiecību vispārējā kontekstā, ņemot vērā līdz šim sasniegto efektīvo sadarbību visos abas puses interesējošos jautājumos. Dialogs ir saistīts arī ar reģistrācijas kārtības vienkāršošanu, un panāktais progress jautājumos, kas saistīti ar ES pilsoņu ilgtermiņa uzturēšanos Krievijā, varētu atvieglot vīzu dialoga turpmākos posmus.

Tāpat ES uzsver, ka sekmīgas vīzu dialoga virzības svarīgs priekšnoteikums ir vīzu režīma atvieglošanas un atpakaļuzņemšanas nolīgumu īstenošana pilnībā, saskaņoti un bez [papildus] nosacījumiem.

Tieslietu un iekšlietu pastāvīgās partnerības padomes 18.-19. novembra sanāksmē abas puses vienojās izstrādāt kopīgu pasākumu sarakstu, kuri pēc to īstenošanas varētu novest līdz sarunu sākšanai par bezvīzu režīma ieviešanu starp ES un Krieviju. Abas puses kopīgi strādās, lai vienotos par šāda saraksta izveidošanu.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers vizītē Krievijā sacīja, ka Latvija atbalsta pēc iespējas ātrāku bezvīzu režīma ieviešanu starp ES un Krieviju.

Viņš norādīja, ka tas būtu abu valstu interesēs. "Objektīvi runājot, nepieciešama abpusēja gatavība, bet tas prasa laiku," teica prezidents.

Viņaprāt, jautājums gan nav par to, vai iedzīvotāji varēs pārvietoties bez vīzām, bet gan, kad tas notiks. Un Latvija iestājas par to, lai tas notiktu pēc iespējas ātrāk.

Kā ziņots, 2010.gada jūnijā Krievija iesniedza ES savu vīzu režīma atcelšanas projekta versiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!