Foto: AFP/Scanpix
Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans paziņojis, ka piektdien Stambulā sākušies protesti pret parka apbūves plāniem, kas ir pārauguši plašās pret valdību vērstās nekārtībās, nav "Turcijas pavasaris", vēsta raidsabiedrība BBC.

Premjers nemieru organizēšanā apsūdz ekstrēmistus un sauc tos par opozīcijas provokāciju. "Tam vairs nav sakara ar Gezi parku. To organizē gan ārzemēs, gan Turcijā," premjers paziņoja pirmdien preses konferencē.

"Manus nevainīgos pilsoņu provocē galvenā opozīcijas partija CHP (Republikāniskā tautas partija). Tie, kas rada ziņas un sauc šos notikumu par "Turcijas pavasari", nepazīst Turciju," uzsver Erdogans.

Miermīlīgā demonstrācija pret plāniem būvēt iepirkšanās centru parkā pie Stambulas Taksimas laukuma, piektdien pārauga policijas un demonstrantu sadursmēs.

Nākamajās naktīs protesti pārvērtās par pret valdību vērstās demonstrācijās un izpletās jau 67 pilsētās, kļūstot par lielākajiem nemieriem Turcijā pēdējo desmit gadu laikā. Demonstrantu un policijas sadursmes notiek arī pirmdien.

Erdogans sestdien nosodīja nemiera cēlājus. "Policija tur bija vakar, policija tur ir šodien un būs rīt. Nedrīkst pieļaut, ka Taksimas laukums kļūst par marginālu grupu skatuvi," izteicās premjers, atzīstot, ka arī policijas spēki ir pieļāvuši kļūdas attiecībā uz demonstrantiem

Kāds protestētājs salīdzināja, ka šie protesti novedis pie tā paša, kas notika pēc "arābu pavasara" revolūcijām, proti, tikšot gāzts autoritatīvs režīms, kas apspiež cilvēku brīvības, vēsta "Euronews".

Protestētāji ir neapmierināti ar Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana valdību. Tai pārmet mēģinājumus uzspiest sabiedrībai konservatīvas islāma vērtības un ierobežot cilvēku brīvību.

Nemieru laikā aizturētas 1700 personas, daudzas no tām jau atbrīvotas, pavēstīja amatpersonas. Vairāk nekā 100 cilvēki protestos ir cietuši.


Vēlu svētdienas vakarā ASV prezidenta administrācija aicināja visas puses uz savaldību, atgādinot, ka miermīlīgas demonstrācijas ir viena no "demokrātijas izpausmēm". Pirms tam ASV kritizēja turku drošības spēkus par reakciju uz protestiem.

Svētdienas naktī demonstranti Stambulā cēluši barikādes, bet policija izmantojusi asaru gāzi un ūdens lielgabalus, lai cilvēkus izdzenātu. Bešiktašas rajona mošejas, veikali un universitāte ir pārveidota par improvizētie hospitāļiem, kur sniegt palīdzību cietušajiem.

Protesti aizvadītajā naktī notikuši arī galvaspilsētā Ankarā un ostas pilsētā Izmirā.

Protesti Ankarā nedēļas nogalē sākušies miermīlīgi, demonstranti nelietoja alkoholu un nenodarbojās ar demolēšanu, portālam "Delfi" pastāstīja notikumu aculieciniece no Turcijas Elina Belija. Protesti notiekot arī turīgu un izglītotu cilvēku rajonos. Cilvēki ielās dauza katlus, automašīnas taurē un brauca ar ieslēgtiem avārijas signāliem, stāsta Belija.

Aculiecinieka video:

Pagājušajā nedēļā Erdogana valdība pieņēma likumu, kas ierobežo alkoholisko dzērienu tirdzniecību un reklāmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!