Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) pirmdien apturējusi daļu Irānai piemēroto sankciju, kā to nosaka Irānas un pasaules lielvaru vienošanās par Islāma Republikas kodolprogrammas ierobežošanu. Līdzīgu soli spērušas arī Savienotās Valstis.

Saskaņā ar vienošanos, kas stājās spēkā šodien, zināmi ES ierobežojošie pasākumi pret Irānu apturēti uz sešiem mēnešiem, paziņojusi ES.

Arī ASV valsts sekretārs Džons Kerijs apstiprinājis dokumentu par sankciju atvieglošanu Irānai. Pirmdien tas tiks nosūtīts uz Kongresu, informēja ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

"Irāna ir sākusi spert konkrētus un pārbaudāmus soļus, lai apturētu savu kodolprogrammu," norādīja Psaki, piebilstot, ka tā ir "līdz šim nepieredzēta iespēja" kliedēt globālās bažas par Teherānas kodolprogrammu.

Jau vēstīts, ka 24.novembrī Irāna un lielvaru grupa P5+1 - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija, Ķīna un Vācija - Ženēvā panāca pagaidu vienošanos, kas paredz Teherānas kodolprogrammas ierobežošanu apmaiņā pret Irānai noteikto starptautisko sankciju mazināšanu.

Plānots, ka drīz pēc tam, kad spēkā būs stājusies šī pagaidu vienošanās, Teherāna un pasaules lielvaras sāks sarunas par galīgo atrisinājumu saspīlējumam, ko izraisījusi Irānas kodolprogramma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!