Foto: AFP/Scanpix

Itālijas kruīza kuģis "Costa Concordia", kas avarēja 2012.gadā, noslēdzis savu pēdējo ceļojumu un pietauvots Dženovas ostā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pēdējās četras dienas kuģis pa Vidusjūru ar vairāku citu kuģu palīdzību tika nogādāts Dženovā. Tagad tas tiks pietauvots pie īpašas piestātnes Dženovas ostā. 

„Costa Concordia" pārvietošana ir pēdējais posms vēsturē pašā vērienīgākajā glābšanas operācijā.

Drīzumā paredzēts sākt kuģa dekonstrukcijas darbus. Paredzams, ka šie darbi varētu ilgt divus gadus.

2012.gada 13.janvāra vakarā "Costa Concordia" ar 4299 cilvēkiem uz klāja uzskrēja zemūdens klintij pie Džiljo salas Toskānā. Kuģa avārijā dzīvību zaudēja 32 cilvēki.

"Costa Concordia" sver 44 612 tonnas - aptuveni tikpat daudz, cik "Titāniks" -, un tas ir 290 metrus garš. Pēc avārijas tas gulēja jūrā, sagāzies uz sāniem pie klintīm, uz kurām uzskrēja.

Pagājušā gada septembrī kuģis tika uzsliets vertikālā stāvoklī, un kopš tā laika balstījās uz pagaidu platformas. Pēc tam vraks tika uzstādīts peldus stāvoklī un pagājušajā nedēļā tika sākta kuģa vraka aizvilkšana no Džiljo salas.

Kuģa īpašniekam - Eiropas lielākajam kruīza kuģu operatoram "Costa Crociere" - avārijas sekas, tostarp kuģa vraka likvidēšana un Džiljo salai nodarīto postījumu kompensēšana, izmaksās vairāk nekā 1,5 miljardus eiro, pagājušajā nedēļā atklāja kāda augsta ranga kompānijas amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!