Tūkstošiem cilvēku Hirosimā, Japānā, ceturtdien ceremonijā pieminēja Otrā pasaules kara pēdējās dienās ASV nomestās atombumbas sprādziena 70. gadadienu.

Plkst.8.15 - brīdī, kad pirms 70 gadiem eksplodēja no bumbvedēja "Enola Gay" nomestā atombumba - atskanēja Hirosimas Miera zvana skaņas.

Hirosimā atombumbas sprādzienā un no tā sekām mira aptuveni 140 000 cilvēku. Trīs dienas vēlāk atombumba tika nomesta arī uz Nagasaki.

Ceremonijā Hirosimas Miera parkā ceturtdien piedalījās aptuveni 50 000 cilvēku, arī ASV vēstniece Kerolaina Kenedija, ASV valsts sekretāra vietniece bruņojuma kontroles un starptautiskās drošības jautājumos Rouza Getemillere un vairāk nekā 100 valstu pārstāvji.

Mūsdienās vēl joprojām turpinās debates par Hirosimas un Nagasaki bombardēšanu ar atomieročiem.

Daudzi vēsturnieki norāda, ka plašie postījumi piespieda Japānu piecas dienas pēc Nagasaki bombardēšanas padoties, tādā veidā izbeidzot Otro pasaules karu. Savukārt citi uzskata, ka atomieroču pielietošana bija pārāk šausminoša, nešķirojot nogalinot arī civiliedzīvotājus, un nevajadzīga, jo Japāna jau bija kara nomocīta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!