Foto: AP/Scanpix
Nelegālie imigranti pirmdien vilcienos, autobusos un taksometros steidz pēc iespējas ātrāk šķērsot Balkānu valstis, lai paspētu iekļūt Ungārijā, pirms stājas spēkā tās jaunie imigrācijas likumi, kas paredz daudz bargākus sodus robežpārkāpējiem.

Ungārija draud, ka tā no otrdienas aizturēs un tiesās visus, kas mēģinās patvaļīgi šķērsot tās dienvidu robežu ar Serbiju, bet tie imigranti, kas robežšķērsošanas punktos izteiks vēlmi pieprasīt patvērumu, tiks izvietoti bēgļu nometnēs.

Daudzi nelegālie imigranti, kas no Grieķijas caur Balkāniem dodas uz Rietumeiropu, šķiet, steidzas paspēt iebraukt Ungārijā, pirms šie jaunie noteikumi stājas spēkā.

Sagaidāms, ka jaunā kārtība nenovēršami palēninās viņu ceļu cauri Ungārijai uz bagātākām Eiropas rietumu un ziemeļu valstīm.

Ungārijas policija ziņo, ka svētdien no Serbijas Ungārijā ieradies rekordaugsts nelegālo imigrantu skaits - 5809. Vēl 5353 bija ieradušies pirmdien jau līdz pusdienlaikam. Šķiet, ka daudzi no viņiem ar vilcienu nosūtīti tieši uz Austrijas robežu, no notikumu vietas vēsta ziņu aģentūras "Reuters" fotogrāfs.

"Mēs dzirdējām, ka ungāri 15.septembrī slēgs robežu, un tādēļ mēs steidzāmies no Grieķijas," īsi pirms Ungārijas un Serbijas robežas šķērsošanas atzina 24 gadus vecais inženierzinātņu students Amers Abudalabi no Sīrijas galvaspilsētas Damaskas.

"Reuters" reportieri ziņo, ka redzējuši karavīrus ar automātiem, kuri izvietojušies Ungārijas pusē pie metāla žoga, ko gar robežu būvē premjerministra Viktora Orbāna valdība un plānots pabeigt oktobrī.

Tomēr nekādi organizēti centieni apturēt vai palēnināt nelegālo imigrantu plūsmu pagaidām nav manāmi. No robežpilsētiņas Roskes uz Austrijas robežu devās kārtējais vilciens ar 16 vagoniem, kurā katrā atradās vairāk nekā 100 nelegālo imigrantu.

Tikmēr Austrija, kas faktiski bija atcēlusi jebkādus ierobežojumus to nelegālo imigrantu iebraukšanai valstī, kuri ierodas no Ungārijas, pirmdien sekoja Vācijas piemēram un paziņoja par kontroles atjaunošanu uz Eiropas iekšējām robežām. Vīne arī paziņoja, ka tā nosūtīs bruņotos spēkus austrumu robežas apsargāšanai.

Budapešta norādījusi, ka tās pienākums ir sargāt Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu. No otrdienas varasiestādes sāks pieņemt patvēruma pieprasījumus uz robežas ar Serbiju un nosūtīs bēgļus uz nometnēm tālāk iekšzemē.

Daudzi imigranti cenšas izvairīties no reģistrācijas vai patvēruma pieprasīšanas Ungārijā, baidoties, ka viņiem būs tur jāpaliek vai viņus sūtīs atpakaļ, ja noķers citā ES valstī.

Orbāns, kurš ir viens no skaļākajiem nekontrolētās imigrācijas kritiķiem, pirmdien uz robežu nosūtīja simtiem papildu policistu, norādot, ka viņiem jābūt humāniem, bet "bez kompromisiem" jānodrošina jauno likumu izpilde.

"Jūs sastapsiet cilvēkus, kuri ir pievilti, jūs sastapsiet dusmas un agresiju," Orbāns sacīja policistiem.

Policija vēsta, ka šogad Ungārijā no Serbijas ieradušies vairāk nekā 190 000 nelegālo imigrantu. Daudzi no viņiem, šķērsojot jūru no Turcijas sākotnēji ieradušies Grieķijā.

Grieķija viņus ar prāmjiem transportējusi no salām uz kontinentālo daļu, no kurienes viņi devušies uz Maķedoniju.

Pirmdien palīdzības sniedzēji ziņoja, ka varasiestādes paātrinājušas procedūras uz Serbijas robežas ar Maķedoniju, un vilcieni daudzus bēgļus veduši tieši uz ziemeļu robežu ar Ungāriju, garām Belgradai, kuras centrālais parks, kur iepriekš daudzi no imigrantiem bija ierīkojuši patvaļīgu apmetni, tagad kļuvis ievērojami tukšāks.

Brīvprātīgais tulks Safets Ferhatbegovičs parkā sacīja, ka daudzi nedēļas nogalē aizbraukuši uz Ungāriju, daži par taksometru samaksājuši pat 200 eiro, lai tas viņus nogādātu uz 190 kilometru attālo robežu.

"Viņi slēgs robežu," sacīja 25 gadus vecais Ahmeds no Sīrijas pilsētas Alepo, kurš kopā ar draugu šķērsoja robežu ar Ungāriju, "šodien ir pēdējā diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!