Foto: AP/Scanpix

Svētdien Čečenijas galvaspilsētas Groznijas stadionā sapulcināti aptuveni 20 000 bruņotu drošības spēku pārstāvju, kurus uzrunāja Krievijas sastāvā esošās republikas līderis Ramzans Kadirovs, norādot, ka čečeni var būt "brīvprātīgie", lai izpildītu militārus uzdevumus, ko nevar paveikt Krievijas armija, vēsta aģentūra AP.

"15 gadus Putins palīdz mūsu tautai. Tagad arī mēs lūdzam Krievijas nacionālo līderi uzskatīt mūs par augstākā virspavēlnieka brīvprātīgo vienību, kas gatava aizsargāt Krieviju, tās stabilitāti, robežas un izpildīt jebkuras sarežģītības uzdevumu," Kadirova teikto citē aģentūra TASS.

ASV un Eiropa "ir pasludinājušas Krievijai ekonomisko karu, cenšas radīt valstī haosu, paniku, masu nekārtības", uzsvēra Kadirovs, bet Krievijas tauta ir "apvienojusies ap savu līderi Vladimiru Putinu", un "čečeni šajā tautas vienotībā ieņem vienu no centrālajām vietām".

"Ir pienācis laiks izdarīt savu apzinātu izvēli, un mēs sakām visai pasaulei, ka esam Vladimira Putina kaujas kājnieki un, ja būs pavēle, mēs ar darbiem pierādīsim, ka tā tas arī ir," paziņoja Kadirovs, paskaidrojot, ka ir uzdevumi, ar kuriem galā var tikt tikai brīvprātīgie, nevis regulārā armija.

Vēlāk sociālajā tīklā "Instagram" Kremlim lojālais Čečenijas līderis paskaidroja, ka ir veicis negaidītu republikas drošības struktūru gatavības pārbaudi. "Noteiktajā laikā stadionā ieradās vairāk nekā 15 000 cilvēku pilnā ekipējumā ar ieročiem, munīciju, mundieriem, sakaru līdzekļiem, sausajām pārtikas devām. Visi līdz pēdējam iepriekš uzrakstīja iesniegumu, ka vienmēr ir gatavi iestāties par likumīgajām Krievijas interesēm," viņš rakstīja.

Vēstīts, ka decembrī Kadirovs paziņoja, ka gatavojas Krievijas prezidentam lūgt atļauju doties karot uz Ukrainu. Iepriekš Kadirovs ir noliedzis, ka Ukrainā Maskavas atbalstīto kaujinieku pusē karotu čečenu vienības, bet paziņoja, ka 74 tūkstoši čečenu ir gatavi "ieviest kārtību" Ukrainā.

Video - čečenu bataljons "Nāve" Ukrainā, kā arī intervija ar čečenu kaujiniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!