Zviedrijas armija apstiprina, ka tā trīs dažādās vietās fiksējusi zemūdens transportlīdzekli, tomēr neapstiprina nedz to, ka tā pārtvērusi SOS signālu, nedz to, ka aizdomīgās aktivitātes Zviedrijas teritorijā varētu īstenot Krievija.

Armijas pārstāvis admirālis Anderss Anders Grenstads uzsver, ka nesauks valsti, ko tur aizdomās par šīm aktivitātēm, kamēr par to nebūs pilnīgas pārliecības.

Grenstads arī uzsver, ka armija nav informācijas par avarējušu zemūdeni.

Pagaidām Stokholmas arhipelāgā īstenotā operācija ir izlūkošana, tomēr tā var kļūt par aktīvu pretzemūdeņu operāciju.

Kopš operācijas sākuma - divas reizes piektdien un vienu reizi svētdien - trīs dažādās vietās manīta zemūdens aktivitāte. Tā varēja būt gan zemūdene, gan minizemūdene, gan nirējs nelielā zemūdens transportlīdzeklī.

Preses konferencē armijas pārstāvji demonstrēja fotogrāfiju (ievietota zemāk), kurā jūrā redzams kāds nelielu viļņu ieskauts objekts, kas pēc brīža nozudis dzelmē.

Foto: Zviedrijas armija

Armijas pārstāvis atklāj, ka līdzīgi vērojumi veikti arī iepriekš, tomēr nekad tie nav notikuši ar tādu intensitāti. Tādēļ, ņemot vērā, šī brīža drošības situāciju Baltijas jūrā, Zviedrija izlēmusi sākt meklēšanas operāciju. Tā turpināsies arī nākamajās dienās.

Vietas, kurās konstatēta "zemūdens aktivitāte":

Foto: Zviedrijas armija

Lai gan fotogrāfijā manāmais objekts ir fotografēts no liela attāluma, Zviedrijas mediju aptaujātie drošības eksperti ar pārliecību apstiprinājuši, ka tā ir zemūdene.

"Vienīgā valsts ar motīvu ir tā, kura nevēlas, lai mēs turpinātu attīstīt mūsu sadarbību ar NATO," aģentūrai TT sacījis Kristians Allermans, kas divkārt kā Zviedrijas jūras spēku atašejs dienējis Maskavā. Viņš par visticamāko "aizdomās turamo" uzskata Krieviju.

Viņaprāt, Zviedrijas armija meklē nirējus vai nirēju transportlīdzekļus, mazas zemūdenes vai arī konvencionālās zemūdenes 60 - 70 metru klasē.

Kā ziņots, Krievijas Aizsardzības ministrija noliedz to, ka kāda Krievijas zemūdene būtu nonākusi avārijas situācijā.

Zviedrijas laikraksts "Svenska Dagebladet", atsaucoties uz "drošiem avotiem", ziņo, ka pie Zviedrijas krastiem, iespējams, avārijas situācijā nonākusi Krievijas zemūdene. Pēc tās ziņojuma pārtveršanas Zviedrija sākusi plašu militāru operāciju.

Oficiāli zināms, ka Zviedrijas bruņotie spēki kopš piektdienas Stokholmas salu arhipelāgā īsteno militāru "ārvalstu zemūdens aktivitātes" meklēšanas operāciju.

Tāpat mediju uzmanība pievērsta aizdomīgam tankkuģim, kas teju nekustīgs pie Zviedrijas ūdeņu robežas atrodas jau kopš trešdienas.

Mediji spekulē, ka kuģis "NS Concord" varētu būt daļa no militāras izlūkošanas operācijas vai arī ir gatavs palīdzēt avārijas situācijā nonākušajai zemūdenei.

Lai gan tankkuģis kuģo zem Libērijas karoga tas pieder Krievijas valsts uzņēmumam, kura vadītājs esot Putinam pietuvināto cilvēku lokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!