Foto: AFP/Scanpix

Piektdien vairākās valstīs turpinās musulmaņu protesta pasākumi pret skandalozo filmu "Innocence uz Muslims", kura ir saniknojusi islāmticīgos. Līdzās demonstrantu ierastajam mērķim - ASV vēstniecībām, piektdien protesti notikuši arī pie Lielbritānijas un Vācijas diplomātiskajām iestādēm Sudānā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Saniknotie protestētāji piektdien uzbrukuši Lielbritānijas un Vācijas vēstniecībām Sudānas galvaspilsētā Hartūmā. Demonstranti norāvuši Vācijas karogu, tā vietā paceļot plakātu ar islāma saukļiem, vēsta BBC.


Libānas pilsētā Tripolē demonstranti aizdedzinājuši "KFC" ātrās ēdināšanas restorānu un iesaistījušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks tur gājis bojā. Vairāki cilvēki ievainoti sadursmēs Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, kur policija pielietojusi asaru gāzi, lai atstumtu protestētāju tālāk no ASV vēstniecības. Sadursmes turpinās arī Jemenas galvaspilsētā Sanā. 

Jau vēstīts, ka protesti daudzās arābu valstīs sākušies pēc tam, kad 11. septembrī medijos parādījās ziņas par īsfilmu "Innocence of Muslims" ("Musulmaņu šķīstums"), kuras saturs aizvainojis daudzus islāmticīgos.

Notikumi kļuva traģiski, kad otrdien vakarā demonstrācijas aizsegā, bruņotiem kaujiniekiem uzbrūkot ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengāzī, gāja bojā ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs amerikāņu diplomāti.

Turpmākās dienas protesti turpinājās vairākās valstīs. Ceturtdien demonstrantiem uz brīdi izdevies iekļūt ASV vēstniecības kompleksā Jemenas galvaspilsētā Sanā. Protesti notika arī Irānā, Ēģiptē, Libānā, Kuveitā un Bangladešā.

Skandalozo filmu nosodīja gan ASV amatpersonas, gan ANO ģenerālsekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!