Foto: Reuters/Scanpix

Francija un Lielbritānija apsvērs iespēju apbruņot Sīrijas opozīcijas kaujiniekus, pat tad, ja tas nozīmētu Eiropas Savienības (ES) noteiktā ieroču embargo pārkāpšanu, paziņoja Francijas Ārlietu ministrs Lorāns Fabisuss. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Intervijā radiostacijai "France Info radio" ministrs paskaidroja, ka abām valstīm ir "identisks viedoklis", ka ES noteiktais ieroču embargo ir jāatceļ. Fabiuss norādīja, ka abas valsti aicinās sasaukt ES valstu tikšanos jautājuma risināšanai.

ES līderi ceturtdienas vakarā tiksies samitā Briselē, tomēr Sīrijas jautājums nav iekļauts oficiālajā dienas kārtībā, uzsver BBC. Tikmēr Francijas ārlietu ministrs norāda, ka ir jārīkojas ļoti ātri un jāturpina sniegt humāno un politisko palīdzību Sīrijai. 

Vārdā neminētas Lielbritānija Ārlietu ministrijas amatpersonas Francijas ministra paziņojumu neapstiprina un stāsta, ka nav paredzēts aicināt sasaukt steidzamu tikšanos. Iepriekš Lielbritānija ir teikusi, ka izmantos savas veto tiesības, lai nepieļautu pret Sīriju noteiktā ieroču embargo pagarināšanu, kas paredzēta maijā, precizē BBC.

Daudzas valstis ir nobažījušās, ka papildus ieroču iepludināšana var izraisīt strauju Sīrijas konflikta eskalāciju. Pret ieroču piegādāšanu nemiernieku kaujiniekiem iestājas arī Krievija, kura ir Sīrijā valdošā prezidenta Bašara al Asada sabiedrotā un galvenā ieroču piegādātāja valdības spēkiem.

Pirms diviem gadiem sākušās konflikta paplašināšanās un vardarbības pieaugums reģionā rada jautājumus, vai ārvalstīm nebūtu aktīvāk jāiesaistās, lai pārtrauktu asinsizliešanu.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!