Foto: AP/Scanpix

Francijas iznīcinātāji un helikopteri svētdien jau trešo dienu deva triecienus islāmistu kaujiniekiem, kas ir pārņēmuši savā kontrolē Mali ziemeļdaļu un virzās uz šīs Rietumāfrikas valsts dienvidiem.

Šo triecienu nolūks ir palīdzēt Mali valdības spēkiem atspiest ar teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītos islāmistus uz ziemeļiem.

Pēc aculiecinieku stāstītā, Francijas iznīcinātāji svētdien deva triecienus islāmistu kaujinieku nometnei Lerē apmēram 150 kilometru uz ziemeļiem no valsts vidienes pilsētas Konnas, kuru Mali valdības spēki ar Francijas atbalstu atkaroja islāmistiem piektdien.

Vēlāk Francijas amatpersonas apstiprināja, ka Francijas aviācija dod triecienus arī Gao pilsētā un islāmistu bāzēm tās apkārtnē. Pēc vietējo iedzīvotāju stāstītā, islāmisti masveidā bēg no Gao, kuru islāmisti bija pasludinājuši par to kontrolē esošās Mali daļas galvaspilsētu.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns atzina, ka islāmisti, kuri šonedēļ negaidīti sāka virzīties uz dienvidiem, nav atspiesti iepriekšējās pozīcijās, un viņi ir sarežģītāks pretinieks, nekā tika uzskatīts līdz šim.

Aviācijas triecieni "notika vakar vakarā, tie notiek pašlaik, lai piespriestu viņus atkāpties un Mali un Āfrikas valstu spēki varētu virzīties uz priekšu un atjaunot Mali teritoriālo integritāti", svētdien Parīzē paziņoja Ledriāns.

Francijas amatpersonas atzinušas, ka ir pārsteigtas par to, cik moderns ir islāmistu bruņojums.

Līdz šim Francijas intervencē Mali ir kritis viens Francijas karavīrs - helikoptera pilots, kura vadītajam lidaparātam trāpīja islāmistu raķete.

Francija paziņojusi, ka tās karavīri aktīvi atbalsta Mali valdības spēku ofensīvu pret islāmistiem, kuri kontrolē valsts ziemeļus, kā arī atrodas galvaspilsētā Bamako, kur atrodas 6000 Francijas pilsoņu.

Mali bruņoto spēku pārstāvis piektdien apstiprināja, ka Mali konfliktā valdības spēku pusē iesaistījušies Francijas, Nigērijas un Senegālas karavīri, bet neatklāja viņu skaitu.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu. Nemiernieki strauji virzījās tuvāk lielākajai Mali armijas bāzei.

Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopiena (ECOWAS) sestdien paziņoja, ka, "ņemot vērtā situācijas ārkārtas raksturu", bloks ir sankcionējis karaspēka izvietošanu Mali. ECOWAS neatklāja, cik bloka valstu karavīru tiks nosūtīts uz Mali. Tāpat netiek precizēts, kad karaspēks šajā valstī ieradīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!