Foto: AFP/Scanpix

Islāmistu nemiernieki pirmdien ir sagrābuši Mali valdības kontrolētu pilsētu, par spīti piektdien sāktajai Francijas militārajai operācijai pret kaujiniekiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmdien pretuzbrukumā islāmistu kaujinieki sagrābuši Diabali pilsētiņu 400 kilometru attālumā no galvaspilsētās Bamako, paziņoja Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns.

Ministrs gan uzsvēra, ka notikumi "attīstās labvēlīgi" un islāmisti ir atkāpušies austrumos, bet atzina, ka franču spēkiem grūtības sagādā labi bruņotie kaujinieki rietumu rajonos.

Francija piektdien sāka militāro operāciju, lai palīdzētu Mali valdībai apturēt islāmistu grupējumus, kas valsts apvērsuma juku laikā martā sagrāba teritorijas valsts ziemeļos, bet tagad turpina paplašināt teritorijas, virzoties galvaspilsētas virzienā.

Pretuzbrukumu Diabali pilsētiņai islāmisti sākuši svētdien.  "[Kaujinieki] sāka ienākt pilsētā pagājušajā naktī, mazās grupās šķērsojot upi," aģentūra "Reuters" citē kādu vietējo iedzīvotāju. Aģentūra AFP no avotiem Mali armijā uzzināja, ka kaujinieki nākuši uz pilsētu no Mauritānijas robežas puses pēc tam, kad tiem uzbrukušas franču lidmašīnas.

Tikmēr valsts austrumos kaujinieku virzīšanās uz galvaspilsētu ir apturēta, norāda Ledriāns. Nemiernieki ir atstājuši Konas pilsētu, bet uzlidojumi Gao likuši tiem virzīties uz austrumiem.

Reaģējot uz Francijas militāro operāciju, ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais grupējums Rietumāfrikas Vienotības un džihāda kustība draudēja ar uzbrukumiem Francijā. "Francija ir uzbrukusi islāmam. Mēs uzbruksim Francijas sirdī," aģentūra AFP citē kustības pārstāvi Abū Dardaru.

"Francija ir atvērusi elles vārtus visiem francūžiem. Viņa ir iekritusi slazdā, kas ir daudz bīstamāks nekā Irāka, Afganistāna vai Somālija," radiostacijai "Europe 1" paziņoja cits islāmistu pārstāvis Omars Oulds Hamaha.

Kopš operācijas sākuma piektdien, bojā ir gājuši vismaz 11 Mali karavīri un franču helikoptera pilots. Kāds Mali armijas virsnieks sestdien informēja, ka, domājams, ir nogalināti vairāk nekā 100 kaujinieki. Cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Human Rights Watch" informē, ka uzbrukumā Konai gājuši bojā desmit civiliedzīvotāji, no kuriem trīs bijuši bērni.

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Pagājušajā nedēļā islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumu.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore ceturtdien ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopiena (ECOWAS) sestdien paziņoja, ka, "ņemot vērtā situācijas ārkārtas raksturu", bloks ir sankcionējis karaspēka izvietošanu Mali. ECOWAS neatklāja, cik bloka valstu karavīru tiks nosūtīts uz Mali un kad šis karaspēks tur ieradīsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!