Foto: AFP/Scanpix

Franču spēki ir pārņēmusi pēdējo Mali nemiernieku kontrolēto pilsētu Kidalu. Islāmistu kaujinieki savas pozīcijas ir pametuši un, domājams, slēpjas apkārtnes kalnos, atsaucoties uz militārajām amatpersonām, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Kidalas pārņemšana ir notikusi dažas dienas pēc Gao un Timbuktu pilsētu atbrīvošanas. Ienākot pilsētā, franču spēki nesatapa pretestību, pastāstīja vietējā amatpersona Hamini Maiga.

"Franči atlidoja ar četrām lidmašīnām. Viņi nostiprinājās lidostā un tad iegāja pilsētā, cīņas nenotika. Franči patrulē pilsētā un divi helikopteri patrulē virs galvām," BBC citē Maigas stāstīto.

Iepriekš Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns informēja, ka smilšu vētras dēļ kavējas karavīru ieiešana pilsētā no lidostas.

Jau ilgāk kā divas nedēļas franču spēki savā bijušajā kolonijā vada militāro operāciju Mali, lai atbrīvotu valsts ziemeļus no islāmistu nemierniekiem, kuri turpināja virzīties tālāk valdības kontrolētajās teritorijās. Rietumvalstis uztraucas, ka radikāļu kontrolētās teritorijas var kļūt par teroristu bāzēšanās un patvēruma vietu.

Kidalas pārņemšana iezīmē militārās operācijas islāmistu padzīšanai no Mali ziemeļiem pirmās fāzes beigas, skaidro BBC. Tagad Francija sagaida tūkstošiem Āfrikas valstu spēku karavīru izvietošanu, lai tie palīdzētu otrajā operācijas fāzē - islāmistu neiernieku padzīšanā no tuksneša slēptuvēm.

Jau vēstīts, ka franču spēki Kidalas lidlaukā ieradās trešdienas naktī. Kidala, kas atrodas 1500 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no galvaspilsētas Bamako, nesen vēl atradās islāmistu grupējuma "Ansar Dine" rokās. Tomēr vēlāk par pilsētas pārņemšanu paziņoja no "Ansar Dine" atšķēlusies grupa - Azavadas Islāma kustība. Tai pat laikā par pilsētas kontrolēšanu ir paziņojusi tuaregu Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA).

Tuaregu MNLA iepriekš paziņoja, ka ir gatava sadarboties ar frančiem, lai apkarotu "teroristu grupas", bet ir pret teritoriju nonākšanas Mali armijas kontrolē, kuru apsūdz "noziegumos pret civiliedzīvotājiem".

Pēc martā notikušā valsts apvērsuma, islāmisti un tuaregu nemiernieki, izmantojot jukas, iekaroja valsts ziemeļus. Vēlāk islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, izpelnoties starptautisku sašutumu, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja "Delfi".

Janvārī islāmistu grupējums "Ansar Dine" sāka virzīties tālāk uz dienvidiem un ieņēma nozīmīgo Konnas pilsētu. Francijas iejaukšanās konfliktā savā bijušajā kolonijā daudziem bija pārsteigums, norāda BBC.

ANO drošības padome decembrī pilnvaroja Rietumāfrikas valstu bruņotos spēkus uzsākt cīņu pret ar "Al Qaeda" saistītajiem Mali islāmistiem. Tomēr operāciju sākotnēji bija paredzēts sākt ne ātrāk kā septembrī. Tas deva iespēju islāmistiem turpināt uzbrukumus.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka Mali pagaidu prezidents Dionkunda Traore janvārī ANO lūdza Francijas prezidentam Fransuā Olandam militāru palīdzību, kas palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos uz priekšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!