Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas un Spānijas attiecībās saglabājoties spriedzei, ko izraisījis konflikts par zvejas tiesībām Gibraltāra piekrastes ūdeņos, pirmdien Gibraltārā ieradušies britu karakuģi, lai piedalītos iepriekš plānotos manevros.

Kaut arī Londona, Madride un Gibraltāra varasiestādes skaidro, ka karakuģu ierašanās ir ieplānota jau labu laiku iepriekš, Spānijā daži tomēr šajā solī saskata provokāciju.

Ap plkst.7.15 pēc Griničas laika (plkst.10.15 pēc Latvijas laika) Gibraltāra ostā iebrauca fregate "HMS Westminster" līdz ar diviem mazākiem kuģiem.

Gibraltārs, kas ir Lielbritānijas aizjūras teritorija, apsūdz Spāniju par apzinātu to automašīnu kavēšanu, kas dodas uz nelielo klinšu raga teritoriju. Spāņu varasiestādes uz robežas pārbauda katru spēkratu, un pēdējās jūlija nedēļas nogalē automašīnām uz iebraukšanu Gibraltārā nācās gaidīt pat sešas stundas.

Gibraltāra premjers Fabians Pikardo paudis pārliecību, ka pastiprināto robežkontroli Spānija sākusi, reaģējot uz mākslīgā rifa būvniecību ap jūras ragu ieskaujošajiem ūdeņiem. Tādējādi tiks kavēta spāņu zvejnieku piekļuve šiem ūdeņiem, kurus Madride uzskata par saviem.

Savukārt Spānija apgalvo, ka pārbaudes uz robežas nepieciešamas, lai cīnītos pret kontrabandu.

Pirmdien Vācijas laikrakstā "Süddeutsche Zeitung" Pikardo kritizēja Spānijas valdību, ka tā radījusi konfliktu, lai novērsu uzmanību no valdošajai Tautas partijai izvirzītajām apsūdzībām korupcijā.

"XIX gadsimtā politikai tika izmantotas lielgaballaivas," sacīja premjers. "Šodien mūsu mērķis ir uzlabot mūsu pilsoņu dzīves līmeni sadarbības ceļā. Diemžēl Spānijas politiķi patlaban ir pacēluši šo jautājumu augstā līmenī un līdz ar to situāciju apkārtējos reģionos saviem pilsoņiem padarījuši smagāku."

Mākslīgā rifa izbūve ir nepieciešama, lai jūras faunai un florai palīdzētu atgūties no pārzvejas, skaidroja Pikardo.

Spānija draudējusi, ka līdzās pastiprinātai robežkontrolei no tūristiem tiks iekasēts 50 eiro nodoklis, noteikti ierobežojumi Spānijas gaisa telpas izmantošanai, kā arī tiks bloķēts Gibraltāra ienesīgais kuģu degvielas uzpildes bizness.

Kamēr Spānija draud ar savām pretenzijām vērsties ANO, Lielbritānija jau lūgusi Eiropas Savienību (ES) nekavējoties nosūtīt inspektorus, lai pārbaudītu, vai līdz ar robežkontroles ieviešanu netiek pārkāpti ES noteikumi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!