Foto: AFP/Scanpix
Spriedze starp lielvalstīm tuvina pasauli jaunam Aukstajam karam, pārliecināts ir bijušais Krievijas un Padomju Savienības politiķis Mihails Gorbačovs, vēsta ziņu aģentūra AP.

"Pasaule tuvojas jaunam Aukstajam karam. Daži pat saka, ka tas jau ir sācies," Vācijā sacīja Gorbačovs, atzīmējot 25. gadadienu kopš Berlīnes mūra krišanas.

83 gadus vecais bijušais politiķis aicināja atjaunot Krievijas un Rietumvalstu savstarpējo uzticēšanos, uzturot Rietumvalstu un Maskavas dialogu. Kā arī Gorbačovs aicināja Rietumvalstis noteikt sankcijas tām Krievijas amatpersonām, kas atbalsta kaujiniekus Austrumukrainā.

Gorbačova izteikumiem Vācijā piekrita Francijas ārlietu ministrs Rolāns Dimā. "Bez brīvības starp nācijām, bez respekta starp nācijām un bez spēcīgas un drosmīgas atbruņošanās politikas viss varētu sākties rīt no jauna," teica Dimā, piebilstot, ka runa ir par jaunu Auksto karu.

Gorbačovs ir bijušais Padomju Savienības, vēlāk arī Krievijas politiķis. 1985. gadā tika iecelts par Padomju Savienības komunistiskās partijas ģenerālsekretāru. Vadīšanas laikā bija iecerējis valstī veikt vairākas reformas, kurām vajadzēja sakārtot situāciju valstī, kā arī nostabilizēt attiecības ar Rietumeiropas valstīm un ASV, taču viņa darbības paātrināja PSRS sabrukumu, kas notika 1991. gadā. Viņš ir arī Nobela Miera prēmijas laureāts.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Gorbačovs uzskata, ka tas, ka Rietumvalstis neņem vērā Krievijas viedokli un intereses, ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc valda krīze pasaules politikā. Viņš aicināja ES un Krieviju izbeigt sankciju karu, kā arī Rietumvalstis ieklausīties Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!