Foto: AFP/Scanpix

Kataras telekompānijas "Al Jazeera" žurnālists Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pīters Greste ir iesniedzis pieteikumu deportācijai no Ēģiptes, piektdien paziņoja viņa ģimene, raksturojot tā kā "labāko iespēju" pēc tam, kad Ēģiptes Kasācijas tiesa nolēma nosūtīt otrreizējai izskatīšanai Gestes un divu viņa kolēģu lietu.

Ēģiptes Kasācijas tiesa 1.janvārī nosūtīja otrreizējai izskatīšanai triju Kataras telekompānijas "Al Jazeera" žurnālistu lietu. Nolemts, ka līdz jaunās prāvas sākumam visi trīs žurnālisti paliks apcietinājumā.

"Al Jazeera English" korespondentam Grestem un "Al Jazeera English" Kairas biroja vadītājam, Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Ēģiptes pilsonim producentam Baheram Mohamedam tika piespriesti divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem.

Visi trīs apsūdzētie tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes atrašanos uz "pilsoņkara" sliekšņa. Grestes, Fahmi un Mohameda advokāti spriedumus pārsūdzēja.

Grestes brāļi Maiks un Endrjū atzina, ka Ēģiptes Kasācijas tiesas ceturtdien pieņemtais lēmums ir "pozitīvs solis tiesas procesā un viens solis tuvāk, lai panāktu taisnīgumu".

Tomēr viņi piebilda, ka Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi novembrī izdotais dekrēts, kas ļauj deportēt notiesātos vai tiesājamos ārvalstniekus, "ir labākā iespēja, kā Pīteran atgriezties mājās".

"Pītera Ēģiptes advokāts iesniedza pieteikumu Ēģiptes ģenerālprokuratūrā, lai Pīteru deportētu atbilstoši prezidenta dekrētam, kas tika izdots novembrī," žurnālistiem Brisbenā sacīja Grestes brāļi un piebilda, ka pieteikums iesniegts pirms dažām nedēļām.

"Pašlaik, kad Pīters ir apsūdzēta persona, mēs pieteikumā par viņa deportāciju veiksim grozījumus," norādīja Grestes brāļi.

Endrjū Greste pauda, ka ģimene cer, ka dažu dienu laikā tiks pieņemts lēmums, tomēr viņš atzina, ka negaida iespēju runāt ar brāli agrāk kā svētdien.

"Mēs vienkārši uzskatām, ka dažas nākamās dienas ir pagrieziena punkts lietā un lieliska iespēja [Austrālijas un Ēģiptes] valdībām apmainīties ar informāciju un uzskatiem, un cerams nonākt pie lēmuma par deportāciju," viņš klāstīja.

Mohameda sieva Džihana apsveica lietas atkārtotu izskatīšanu kā "mazu, bet pozitīvu soli, lai mans vīrs tiktu atbrīvots".

Fahmi līgava Marva Omara pirms ceturtdienas sprieduma norādīja, ka ir iesniegts lūgums žurnālistu deportēt uz Kanādu, ja tiks dots rīkojums par atkārtotu prāvu.

Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa norādīja, ka Gresti varētu nogādāt Austrālijā atbilstoši Sisi dekrētam, lai gan pagaidām tā darbība vēl nav pārbaidīta.

"Likums nav ļoti skaidrs. Tas ir jauns likums. Tomēr tas sniedz pāris iespējas cietumnieku nosūtīšanai uz savu piederības valsti - šajā gadījumā - Austrāliju," Bišopa sacīja Austrālijas raidsabiedrībai "Australian Broadcasting Corporation".

"Cik saprotu, likums darbojas tā, ka viņu varētu nosūtīt uz Austrāliju, lai Austrālijā tiesātu," viņa piebilda.

Endrjū Greste uzsvēra, ka precedenta trūkums Ēģiptes prezidenta dekrēta izpildē viņa brāļa lietā ir "nezināmi ūdeņi", tomēr viņš piebilda, ka "es vēlētos domāt, ka dekrēts stājās spēkā, lai to izmantotu".

Ja deportācijas pieteikums tiks noraidīts, Grestes advokāts lūgs atbrīvot viņu pret drošības naudu uz atkārtotās prāvas laiku, viņa brāļi norādīja.

Kasācijas tiesa rekomendēja atkārtotu prāvu sākt 45 dienu laikā.

Žurnālistu notiesāšana ir izraisījusi starptautisku rezonansi, sevišķi mediju tiesību aizstāvju organizācijās, kuras uzsver, ka šie trīs žurnālisti tikai ziņoja par notikumiem un viņiem izvirzītās apsūdzības terorismā netika pierādītas tiesā.

Austrālija un ASV ir paudušas skaļākos aicinājumus atbrīvot žurnālistus, tomēr cerības uz tādu risinājumu mazina atsalums Ēģiptes un Kataras, kur bāzēta "Al Jazeera", diplomātiskajās attiecībās. Arī Latvija ir nosodījusi žurnālistu notiesāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!