Foto: AFP/Scanpix
Grieķijas politiķi arī otrdien nespēja izveidot valdību, tāpēc tiks rīkotas jaunas parlamenta vēlēšanas, kas varētu notikt jūnijā, paziņoja prezidenta Karola Papulija preses sekretārs.

Papulijs pēc trīs dienu ilgām sarunām ar politisko partiju līderiem atzina, ka mēģinājumi panākt kompromisu ir cietuši neveiksmi, tāpēc jārīko pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas. Viņš neminēja šo vēlēšanu datumu, bet vēlēšanu noteikumi paredz, ka tās notiks jūnija vidū.

Prezidenta preses sekretārs sacīja, ka trešdien tiks izveidota pagaidu valdība, kas darbosies līdz vēlēšanām.

Grieķija ir bez valdības kopš 6.maijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kuras sašķēla parlamentu iepriekšējās valdības pieņemto taupības pasākumu atbalstītājos un pretiniekos. Iepriekšējās valdošās koalīcijas partijas "Jaunā demokrātija" (ND) un Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK) vēlēšanās cieta lielus zaudējumus, jo vēlētāji sodīja PASOK un ND par to valdības veiktajiem taupības pasākumiem, lai saņemtu starptautisko aizdevumu.

Vēlēšanās otrajā vietā bija pret taupības pasākumiem noskaņotā kreiso partiju apvienība "Radikāli kreiso koalīcija" (SYRIZA), un sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka tā varētu uzvarēt jaunajās parlamenta vēlēšanās.

PASOK līderis Evangels Venizels, kura partija vēlēšanās bija trešajā vietā pēc iegūto balsu skaita, piektdien paziņoja, ka nespēj izveidot valdību. Pirms viņa izveidot valdību neizdevās visvairāk balsu ieguvušās partijas ND līderim Antonim Samaram un otro lielāko balsu skaitu ieguvušās SYRIZA līderim Aleksim Cipram.

Svētdien Papulijs vispirms tikās ar ND, PASOK un SYRIZA līderiem, bet pēc tam - arī ar citām parlamentā iekļuvušajām mazākām partijām, tomēr šajās sarunās neizdevās panākt progresu.

Tā kā trim visvairāk balsu ieguvušajām partijām katrai trīs dienu laikā neizdevās izveidot valdību, valsts prezidents saskaņā ar konstitūciju aicināja visu politisko spēku pārstāvjus izveidot nacionālās vienotības valdību. Tā kā to neizdevās izdarīt, viņš izsludināja jaunas parlamenta vēlēšanas.

6.maijā notikušajās parlamenta vēlēšanās "Jaunā demokrātija" (ND) ieguva 19,6% balsu un 108 no 300 parlamenta deputātu mandātiem. Otrajā vietā ierindojās SYRIZA ar 16,6% balsu un 52 mandātiem. Panhellēnistiskā sociālistiskā kustība (PASOK), kas kopā ar ND veido pašreizējo valdošo koalīciju, bija trešajā vietā ar 13,31% balsu un 41 mandātu.

Mazās partijas, kuras bija pret taupības pasākumiem, tostarp SYRIZA, Grieķijas Komunistiskā partija un neonacistu partija "Zelta rītausma", vēlēšanās guva būtiskus panākumus uz valdošās koalīcijas partiju rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!