Indijas policija paziņojusi par Mumbajas ķīlnieku krīzes atrisināšanu pēc tam, kad īpašo uzdevumu vienības karavīri sestdien nogalināja pēdējos trīs kaujiniekus, kas bija iesaistīti postošajā islāmistu teroristu uzbrukumā valsts finanšu galvaspilsētai.

"Visas [kaujas] operācijas ir pabeigtas. Visi teroristi ir nogalināti," īsi pēc saullēkta paziņoja Mumbajas policijas komisārs Hasans Gafūrs.

Operācijas beigas iezīmēja vairākas eksplozijas un nikna apšaude, īpašo uzdevumu vienībām uzsākot to pēdējo trīs teroristu likvidāciju, kas bija patvērušies viesnīcā "Taj Mahal".

Indijas Nacionālā drošības dienesta priekšnieks J.K. Duts žurnālistiem pavēstīja, ka turpinās visu viesnīcas telpu sistemātiska pārbaude, lai pārliecinātos, ka vairs nedraud nekādas briesmas.

Viņš aicināja arī viesnīcas viesus, kas, iespējams, vēl slēpjas ēkā, pašiem pieteikties drošības dienestu pārstāvjiem.

Tomēr vēl pēc paziņojuma par kaujas operāciju pabeigšanu viesnīcā bija dzirdami vairāki sprādzieni.

Duts pavēstīja, ka viņa vienības vīri, veicot viesnīcas pārmeklēšanu, veikuši kontrolētas detonācijas.

Kopumā triju dienu ilgajās cīņās nogalināti vismaz 195 cilvēki, vēsta "Reuters".

Zināms, ka dzīvību pēdējās kaujās ar labi ekipētajiem un trenētajiem islāmistu kaujiniekiem zaudēja trīs kareivji un viens karavīrs. Tas noticis kareivjiem iebrūkot liesmu pārņemtajā Tadžmahalas viesnīcā un iesaistoties apšaudēs ēkas koridoros, istabās un hallēs.

Vairums no kopumā nogalinātajiem un ievainotajiem 295 cilvēkiem ir Indijas pilsoņi. Kopumā kaujās starp policistiem un teroristiem bojā gājuši arī vismaz 17 drošības iestāžu darbinieki. Tāpat zināms, ka nogalināti vismaz 22 ārzemnieki, kuru vidū bijuši Vācijas, Japānas, Kanādas, Austrālijas, Itālijas, Singapūras, Taizemes, Francijas un Lielbritānijas pilsoņi.

Tikmēr Indijas policija, atsaucoties uz pratināšanām, kurā iztaujāts vienīgais nenogalinātais un apcietinātais terorists, norādījusi, ka teroristi plānojuši nogalināt 5000 cilvēku.

Tadžmahalas viesnīca ir 105 gadus veca celtne un ir viens no Indijas finanšu centra simboliem.

Iepriekš Indijas mediji vēstīja, ka islāmistu kaujinieki varu bija pārņēmuši pavisam astoņās vietās visā Mumbajā. Pilsētā tie bija ieradušies ar laivām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!