Foto: AP/Scanpix

ASV par slepenu dokumentu nodošanu interneta vietnei "WikiLeaks" tiesātais karavīrs Bredlijs Menings tiesā ir paudis nožēlu par valstij nodarīto kaitējumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Es nožēloju, ka mana rīcība kaitēja cilvēkiem. Es nožēloju, ka tā kaitēja Savienotajām Valstīm," paziņojumā tiesā pauda 25 gadus vecais ierindnieks.
Vītis skaidroja, ka kļūdaini uzskatījis, ka ar savu rīcību var "padarīt pasauli labāku".

Meninga apsūdzībā ir uzsvērts, cik lielu kaitējumu ASV diplomātiskajām attiecībām un militāristu saskarsmei ar afgāņu civiliedzīvotājiem ir nodarījušas "WikiLeaks" publikācijas.

Tikmēr "WikiLeaks" trešdien paziņoja, ka Menings ir bijis spiests atvainoties valdībai, cerībā samazināt cietumsodu.

Pirms Meninga atvainošanās armijas psihiatrs Deivids Moltons liecināja, ka dokumentu nopludināšanas laikā Menings juties draugu un ģimenes pamests. Tāpat karavīrs vēlējies kļūt par sievieti – viņam bijuši "dzimuma identitātes traucējumi", atklāj psihiatrs.

Jūlijā tiesa Meningu atzina par vainīgu spiegošanā, zādzībā un citos pārkāpumos, par ko karavīram draud līdz pat 90 gadu cietumsods.

Menings ir atzinis, ka vietnei "WikiLeaks" 2010. gadā nodevis simtiem tūkstošus kaujas ziņojumu un diplomātiskās sarakstes dokumentu. Savu rīcību viņš skaidroja ar vēlmi rosināt atklātu sabiedrības diskusiju par ASV ārpolitiku un militāro darbību.

ASV izlūkdienesta analītiķi Meningu apcietināja 2010. gada jūlijā, kad viņš dienēja Irākā. Varas iestādēm bija radušās aizdomas, ka karavīrs nopludina slepenu informāciju Džuliana Asanža dibinātajai interneta vietnei "WikiLeaks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!