Foto: AFP/Scanpix

Irākas spēki ir sākuši militāru operāciju ar mērķi atgūtu radikālo sunnītu kaujinieku grupējuma "Islāma valsts" (IS) pārņemto Tikrītu – bijušā Irākas līdera Sadama Huseina dzimto pilsētu, atsaucoties uz Irākas medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sauszemes uzbrukumu no gaisa atbalsta Irākas iznīcinātāji, ziņo vietējie mediji. "Al-Iraqiya" televīzija informē, ka kaujinieki ir padzīti no dažām apkaimēm pie Tikrītas, bet šī informācija pagaidām nav apstiprināta, uzsver BBC.

Pirms uzbrukuma premjerministrs Haiders al Abadi Salāh ed Dīnas provincē tikās ar militārajiem vadītājiem. Viņš piedāvājis apžēlošanu visiem sunnītu kaujiniekiem, kuri pametīs IS rindas.

Tikrīta atrodas 150 kilometrus uz ziemeļiem no Irākas galvaspilsētas Bagdādes. IS kaujinieku rokās tā krita 2014. gada jūnijā.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, pērn straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Uzlidojumus islāmistu pozīcijām veic ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!