Foto: EPA/LETA
Irāna draud slēgt tankkuģu ceļu caur Ormuzas šaurumu, ja rietumvalstis noteiks sankcijas pret Irānas naftas eksportu, paziņojis Irānas viceprezidents Reza Rahimi, vēsta ārvalstu masu mediji.

Rahimi paudis, ka viņa valsts vēlas uzturēt labas attiecības ar citām valstīm, taču rietumvalstis turpina izdarīt spiedienu uz Irānu. "Ja rietumvalstis nepārtrauks savu agresīvu politiku pret Teherānu, Irānai nāksies stingri atbildēt uz to," norādījis viceprezidents.
Iepriekš Irānas militārā vadība solīja rīkot mācības Ormuzas šauruma ārkārtas bloķēšanai.

Aģentūra AFP norāda, ka caur Ormuzas šaurumu iziet aptuveni trešdaļa visu pasaules tankkuģu. Ja šaurums būs slēgts, pasaules tirgi neizbēgami piedzīvos naftas deficītu un pēc tam arī naftas cenu kāpumu.

Sankcijas pret Irānu rietumvalstis sāka noteikt pēc Starptautiskās atomenerģijas aģentūras ziņojuma, kurā Teherānai pārmests kodolieroču izstrāde. Irāna turpina skaidrot, ka tās kodolprogrammas mērķi ir tikai un vienīgi miermīlīgi.

Jau ziņots, ka ANO Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) novembra sākumā savā ziņojumā pavēstīja, ka Irāna ir veikusi darbības atomieroču izstrādei, savukārt Irāna nosauca šo apgalvojumu par nepamatotu. IAEA pauda "nopietnas bažas", pamatojoties uz tās rīcībā esošu ticamu informāciju, ka Irāna "veikusi darbības eksplozīvas kodolierīces izstrādāšanai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!