Foto: AP/Scanpix

Gruzijas jaunais premjerministrs Bidzina Ivanišvili otrdien noliedza politisko oponentu vajāšanu, lai gan ir aizturētas vairākas prezidenta Mihaila Saakašvili bijušās valdības amatpersonas.

Preses konferencē ārvalstu žurnālistiem, kas sasaukta pēc tam, kad Rietumvalstis pauda bažas par iespējamo politisko vajāšanu pēc varas maiņas Gruzijā, Ivanišvili uzsvēra, ka viņa valdība nevar ignorēt iespējamos noziegumus, ko pastrādājušas iepriekšējās valdības amatpersonas.

"Valstī notiek tiesiskuma atjaunošana, nevis sodīšana, kā to mēģina attēlot pretinieki," paziņoja Gruzijas premjerministrs.

"Es jums apliecinu, ka Gruzijā nevalda selektīvais taisnīgums," viņš uzsvēra un piebilda, ka nenotiek arī politiskā vajāšana.

Preses konferences laikā izplatītajā paziņojumā Gruzijas premjers norādīja, ka "ir daudz dokumentu un pierādījumu", ka Saakašvili valdības amatpersona "kā politisku sodu izmantoja aizturēšanas un spīdzināšanas, kā arī īpašumu konfiskāciju".

Kopš Ivanišvili nākšanas pie varas saistībā ar aizdomām par pastrādātajiem amatnoziegumiem ir aizturēts bijušais aizsardzības ministrs Iraklijs Okruašvili, armijas ģenerālštāba priekšnieks Giorgi Kalandadze un vairākas augsta ranga policijas amatpersonas.

ASV, NATO un Eiropas Savienība ir aicinājusi jauno Gruzijas valdību ievērot likumus un atturēties no politiski motivētas vajāšanas. ASV Valsts departaments brīdināja Gruziju "nesekot Ukrainas ceļam", kur pēc Viktora Janukoviča kļūšanas par prezidentu tika notiesāta bijusī premjerministre Jūlija Timošenko.

Ivanišvili vadītā koalīcija "Gruzīnu sapnis" 1.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja prezidenta Mihaila Saakašvili partiju "Vienotā nacionālā kustība", izbeidzot tās valdīšanu, kas ilga kopš 2003.gada tā sauktās rožu revolūcijas laika.

Ivanišvili valdība ir solījusi labot iepriekšējās valdības pieļautās kļūdas un saukt pie atbildības vainīgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!