Foto: Reuters/Scanpix
Japānā izdevies apturēt radioaktīvā ūdens noplūdi no zemestrīces un cunami dēļ avarējušās "Fukušima 1" atomelektrostacijas, trešdien paziņoja AES operators TEPCO, ziņo ārvalstu masu mediji.

Ūdens ar augstu radioaktivitāti noplūda no "Fukušima 1" trešā reaktora drenāžas sistēmas. Operatora pārstāvji atzina, ka daļa no radioaktīvā ūdens nonāca okeānā, jo energobloka drenāžas sistēmā bija plaisas, kas tagad ir likvidētas.

Jau vēstīts, ka Japānā 11.martā notikusi 9,0 ballu zemestrīce. Tās izraisītajā cunami tika nopietni bojāta "Fukušima-1″ reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes.

Japānas Veselības ministrija aizliegusi zveju Fukušimas prefektūras piekrastē, jo lomos konstatēs paaugstināts radioaktivitātes līmenis. Paraugi, kas ņemti prefektūras ūdeņos noķertajās zivīs liecina, ka viens kilograms zivju satur 3900 bekerelus joda 131 un 14 400 bekerelus cēzija, informē ministrijā.

Atbilstoši Japānas varasiestāžu aplēsēm, līdz šim kopējā radiācijas noplūde Fukušimā sasniegusi 370 000 terabekerelus, bet Černobiļā tā bija 5,2 miljoni terabekerelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!