Foto: AP/Scanpix

Bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskais darbinieks Edvards Snoudens, kuru ASV meklē par informācijas izpaušanu, svētdien no Honkongas devies uz Maskavu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Krievijas mediji gan pieļauj, ka Maskava nebūs aģenta galamērķis, bet gan vien tranzītpunkts. Savukārt Krievijas varasiestādes pavēstījušas, ka nav informētas par Snoudena plāniem Maskavā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pārstāvis žurnālistiem paziņojis, ka par bijušā CIP darbinieka plāniem doties uz Maskavu uzzinājis no medijiem.

Honkongas mediji svētdien pavēstīja, ka Snaudens uz Maskavu izlidojis ar kompānijas "Aeroflot" reisu. Honkongas varasiestādes apliecināja, ka bijušais aģents labprātīgi iesēdies lidmašīnā, lai dotos uz Maskavu. Krievijas galvaspilsētā lidmašīna ar amerikāni uz borta piezemēsies pulksten 17:15 pēc Maskavas laika.

"Interfax", atsaucoties uz kāda avota teikto, vēsta, ka 30 gadus vecais Snaudens tālāk no Maskavas varētu doties uz Kubu. Taču citi mediji vēsta, ka tālāk meklētais aģents varēto doties uz Venecuēlas galvaspilsētu Karakasu vai Īslandi.

Jau ziņots, ka Snoudens nodevis britu laikrakstam "The Guardian" informāciju par ASV izlūkdienestu izmantotajām datu iegūšanas programmām, tostarp masveida telefonsarunu noklausīšanos un personas izsekošanu globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus.

Pats Snoudens izdevumam atzinis: "Es nevēlos dzīvot tādā sabiedrībā, kur notiek šādas lietas (..). Es nevēlos dzīvot pasaulē, kur viss, ko es daru un saku, tiek ierakstīts."

"The Guardian" norāda, ka savu informācijas avotu avīze atklājusi pēc paša Snoudena lūguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!