Foto: AFP/Scanpix

Izmeklētājiem sestdien joprojām jāsastopas ar lielām grūtībām, lai piekļūtu vietai, kur Ukrainas austrumos nogāzusies notriektā Malaizijas lidmašīna, aiznesot sev līdzi 298 dzīvības.

Lidmašīnas nogāšanās vietu kontrolē Ukrainas austrumos esošās krievu algotņu un vietējo separātistu bruņotās bandas, kas, neskatoties uz arvien skaļākajām starptautiskās sabiedrības prasībām, veikt tūlītēju neatkarīgu izmeklēšanu, kavē starptautisko novērotāju netraucētu piekļuvi notikuma vietai.


Nav zināms arī notriektās lidmašīnas "melno kastu" liktenis, lai gan izskanējušas ziņas, ka vismaz viena no tām ir atrasta.

Aģentūras AFP žurnālisti no notikuma vietas ziņo, ka apkārtnē joprojām ir izkaisītas daudzu bojāgājušo mirstīgās atliekas.

Lai gan separātisti, kurus Kijeva un Vašingtona vaino lidmašīnas notriekšanā, solījuši apsargāt notikuma vietu, viņi noraidījuši starptautiskās sabiedrības prasības izsludināt uguns pārtraukšanu, un apkārtnē joprojām dzirdams attāls kaujas troksnis.

Nīderlandes ārlietu ministrs Franss Timmermanss, kura pārstāvētā valsts traģēdijā zaudējusi vismaz 189 pilsoņus, kopā ar 15 krimināltiesiskās ekspertīzes speciālistiem piektdienas vakarā ieradies Kijevā.

Savukārt sestdien Ukrainā gatavojas ierasties 62 Malaizijas glābēji un eksperti, un Malaizijas premjerministrs Nadžibs Razaks, kas pats šajā incidentā zaudējis vecmāmiņu, telefonsarunā ar krievu kolēģi Vladimiru Putinu, pieprasījis, lai Maskava nodrošinātu malaiziešu speciālistu brīvu piekļuvi notikuma vietai.

Tikmēr bruņotie bandīti piektdien lieguši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotājiem pilnu piekļuvi traģēdijas vietai, izsaucot satraukumu par iespēju saglabāt neskartus pierādījumus, kas ļautu noskaidrot notikušā cēloņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!