Foto: Reuters/Scanpix

Trešdien notikušajā sprādzienā Bulgārijas pilsētā Burgasā gājuši bojā pieci Izraēlas pilsoņi, atsaucoties uz Izraēlas Ārlietu ministrijas paziņojumu, vēsta ārvalstu mediji.

Pārējie divi bojāgājušie ir autobusa šoferis - bulgārs un terorists pašnāvnieks, kura identitāte vēl nav noteikta. Iepriekš Izraēla ziņoja par sešiem bojāgājušiem savas valsts pilsoņiem, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

“Starp bojāgājušajiem ir pieci izraēlieši. Mēs vēl precīzi nezinām, kas viņi ir. Tāpat bojā gāja vietējais vadītājs un iespējamais terorists, kurš vēl nav atpazīts,” aģentūrai “RIA Novosti pastāstīja Ārlietu ministrijas pārstāve Ilana Štaina.

Ievainoti sprādzienā 35 izraēlieši, 32 no tiem ceturtdien ar armijas lidmašīnām evakuēs uz Izraēlu, informēja amatpersona. Trīs smagi cietušie izraēlieši vēl paliks Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā.

Saskaņā ar Bulgārijas iepriekš pausto informāciju teroraktā gāja bojā seši Izraēlas pilsoņi. Bulgārijas iekšlietu ministrs paziņoja, ka sprādzinu sarīkoja terorists - pašnāvnieks. Sprādzienā gāja bojā seši Izraēlas pilsoņi un autobusa šoferis - Bulgārijas pilsonis, kā arī spridzinātājs, kura identitāte vēl nav noskaidrota, sacīja Cvetanovs Burgasas lidostā, pie kuras noticis šis terorakts.

Sprādzienu sarīkoja vīrietis, kuram bija viltotas autovadītāja tiesības no ASV Mičiganas štata, piebilda ministrs. Tajā ievainoti 30 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir Izraēlas pilsoņi.

Cvetanovs pastāstīja, ka Bulgārijas īpašie spēki ir ieguvuši DNS paraugus no spridzinātāja pirkstiem un tagad pārbauda datubāzes, meklējot iespējamus datus par viņu.

Bulgārijas drošības spēki pirms tam nebija saņēmuši nekādas norādes par šajā valstī gaidāmu teroraktu, sacīja Cvetanovs. Novērošanas videokameru ieraksti no lidostas ieejas un izmeklēšanas informācija liecina, ka spridzinātājs bija vīrietis Bermudu šortos un ar mugursomu, kurš nekādi nav izcēlies uz Izraēlas tūristu fona.

Jau vēstīts, ka trešdien Bulgārijā notika sprādziens pasažieru autobusā pie Melnās jūras piekrastes pilsētas Burgasa lidostas. Autobusā atradās izraēlieši, kas bija ieradušies ar čārterreisa lidmašīnu no Telavivas. 


Autobuss, kurā atradās 47 cilvēki, aizdegās. Tika bojāti arī vairāki līdzās esošie transportlīdzekļi, tostarp vairāki autobusi, no kuriem dažos arī bija tūristi no Izraēlas.

Šis ir lielākais uzbrukums izraēliešiem ārvalstīs upuru skaita ziņā kopš 2004.gada.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien paziņoja, ka "visas pazīmes liecina, ka notikušajā ir vainīga Irāna", un ka līdzīgi mēģinājumi uzbrukt izraēliešiem pēdējo mēnešu laikā notikuši Gruzijā, Indijā, Kenijā, Kiprā un Taizemē.

"Tas ir Irānas terora uzbrukums, kas izplešas pāri pasaulei" un "Izraēla stingri reaģēs uz Irānas teroru", uzsvēra Netanjahu.

Netanjahu vērsa uzmanību uz faktu, ka trešdien apritēja 18 gadi, kopš Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā tika uzspridzināts ebreju kultūras centrs, nogalinot 89 cilvēkus. Arī šajā teroraktā tika vainota Irāna.
Bulgārijā trešdien notikušo sprādzienu autobusā ar Izraēlas tūristiem sarīkoja terorists pašnāvnieks, ceturtdien paziņoja Bulgārijas iekšlietu ministrs Cvetans Cvetanovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!