Foto: AP/Scanpix
Sestdien Ukrainā piedzīvoti dramatiski notikumi, tomēr šoreiz tie risinājušies uz politiskās skatuves, nevis pilsētas ielās un jaunu upuru tajos nav.

Virkne prezidenta Viktora Janukoviča Reģionu partijas biedru paziņojuši par partijas rindu pamešanu, bet citi – balsojuši pret Janukoviču, tādējādi Ukrainas parlamentam sestdien izdevies nobalsot gan par Janukoviča atlaišanu, gan pieņemt rezolūciju par bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko atbrīvošanu no apcietinājuma. Darbu sākusi arī opozīcijas partiju veidota pagaidu valdība. Par ārkārtas prezidenta vēlēšanu datumu noteikts 25.maijs, kas ir ievērojami ātrāk nekā piektdien panāktajā mierizlīgumā ietvertais nosacījums par vēlēšanu rīkošanu pēc desmit mēnešiem.

Šos lēmumus atstādinātais prezidents nodēvējis par pretlikumīgiem un paziņojis, ka valstī noticis apvērsums.

No jaunās valdības izskanējuši aicinājumi demonstrantiem pamest Maidanu, jo tas savu ir panācis, tomēr labējie aktīvisti jau paziņojuši, ka to negrasās darīt.

Janukovičs devās uz Ukrainas austrumu pilsētu Harkovu, kur notika prokrieviski noskaņoto valsts dienvidaustrumu reģionu politiķu tikšanās. Tur izskanēja bažas par valsts teritoriālo integritāti. Līdzīgu viedokli paudušas arī Krievijas amatpersonas, kamēr rietumu valstis izteikušas atbalstu jaunajai valdībai.

Prezidenta rezidencē ieradušies tūkstošiem Ukrainas iedzīvotāju, lai pirmo reizi aplūkotu ēkas greznību, privāto zoodārzu un milzu antīko auto kolekciju. Steigā pametot namu, daļa dokumentu izmesta upē, tomēr žurnālisti un aktīvisti tos izvilkuši un ziņo, ka tie liecina par pretlikumīgiem darījumiem un "melno kasi".

Saskaņā ar mediju vēstīto, Janukovičs divas reizes centies pamest valsti, bet abas reizes viņa lidmašīnai liegta šāda iespēja. Arī atstādinātais iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko mēģinājis doties uz Krieviju, bet tas viņam nav ļauts.

Robežsargi apstiprinājuši, ka Harkovas apgabala administrācijas vadītājs Mihails Dobkins un Harkovas mērs Genādijs Kerness pametuši Ukrainu un devušies uz Krieviju. Sestdien viņi piedalījās sanāksmē Harkovā, kurā mudināja pašvaldības nepakļauties jaunajai valdībai un apšaubīja Ukrainas parlamenta leģitimitāti.

Ukrainas Veselības ministrija publicējusi jaunākos datus par bojā gājušajiem un cietušajiem: kopš sadursmju sākuma 82 cilvēki zaudējuši dzīvību, bet hospitalizēti 405.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!