Jemenas Aizsardzības ministrija paziņojusi par viena no starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" līdera un radikālā musulmaņu garīdznieka Anvara al Avlaki likvidēšanu, vēsta ārvalstu mediji.

Al Avlaki bija viens no meklētākajiem teroristiem. Pēc "Al Qaeda" izveidotāja Osamas bin Ladena nogalināšanas šā gada pavasarī eksperti kā bin Ladena pēcteci un teroristu "numur viens" minēja tieši al Avlaki. Tiesa, terorista "numur viens" statuss al Avlaki piedēvēts, arī bin Ladenam vēl dzīvam esot.

ASV Nacionāla pretterorisma centra vadītājs Maikls Leiters šā gada sākumā atzina, ka vislielākos draudus ASV drošībai pašlaik rada Jemenas terorists Anvars al Avlaki. Viņš un Jemenas "Al Qaeda" rada īpašus draudus tādēļ, ka ir spējīgi savervēt jaunus dalībniekus un "ieviest jauninājumus", tādejādi sarežģījot terorisma apkarotāju darbu.

"Terorists Anvars al Avlaki nogalināts kopā ar dažiem no saviem līdzgaitniekiem," teikts Jemenas atbildīgo iestāžu paziņojumā, neprecizējot operācijas detaļas. Jemenas masu mediji ziņo, ka al Avlaki tika nogalināts amerikāņu bezpilota lidmašīnu uzbrukumā Abjanas provincē valsts dienvidos.

Jūnijā ASV masu mediji ziņoja, ka ASV Centrālās izlūkošanas pārvalde (CIP) Tuvajos Austrumos būvē slepenu aviobāzi, kas kalpos par bezpilota lidmašīnu bāzes vietu gaisa uzbrukumiem "Al Qaeda" kaujinieku pozīcijām Jemenā.

Piektdien no rīta Jemenas prezidents Ali Abdallāhs Salehs intervijā amerikāņu laikrakstam "Washington Post" apstiprinājis, ka par spīti Vašingtonas politiskajam spiedienam, ASV tāpat kā iepriekš palīdz Jemenai cīņā ar terorismu.

Al Avlaki ir ASV pilsonis, kurš dzimis Ņūmeksikā un izaudzis Jemenā. Kā apgalvojis viens no ASV FIB aģentiem, al Avlaki viltus ceļā saņēmis grantu mācībām Kolorādo universitātē 1990.gadu sākumā, apzināti norādot nepatiesu dzimšanas vietu anketā granta saņemšanai. Studiju gados al Avlaki pievērsās radikālajam islāmam un sāka sludināt mošejās atsevišķās ASV Kolorādo štata pilsētās.

Pēc FIB datiem, al Avlaki mošejas ASV apmeklējis arī kopā ar Navafu al Hazmi un Halidu al Midharu, kuri 2001.gada 11.septembrī nolaupīja pasažieru lidmašīnu un novirzīja to uz Pentagona ēku. FIB ir pārliecināts, ka al Avlaki par terora aktu zinājis jau iepriekš.

Jemenas varas iestādes apstiprinājušas, ka ar al Avlaki ticies Nigērijas pilsonis Umars Faruks Abdulmutallabs, kurš tiek vainots mēģinājumā uzspridzināt ASV aviosabiedrības "Northwest Airlines" lidmašīnu, kas 2009.gada 25.decembrī no Amsterdamas Nīderlandē lidoja uz ASV pilsētu Detroitu.

Tāpat al Avlaki sarakstījies ar ASV armijas majoru Maliki Nidalu Hasanu, kurš 2009.gada beigās kara bāzē Teksasā nošāva 13 un ievainoja 42 cilvēkus.

2011.gada janvāra vidū Jemenas tiesa aizmuguriski piesprieda al Avlaki cietumsodu uz desmit gadiem saistībā ar apsūdzībām par kūdīšanu uz ārvalstu pilsoņu nogalināšanu un sadarbošanos ar teroristisko grupējumu "Al Qaeda".

ASV Nacionālā pretterorisma centra vadītājs Leiters nosaucis al Avlaki par visnotaļ spējīgu ekstrēmu uzskatu propagandētāju interneta vidē un paziņojis, ka musulmaņu garīdznieks var būtiski apdraudēt ASV nacionālo drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!