Foto: Reuters/Scanpix
Gāztā Lībijas diktatora Muammara Kadafi ģimene lūgusi atdot tai Kadafi mirstīgās atliekas, kas izliktas apskatei Misratas pilsētas tirgus saldētavā.

Paziņojumā, ko pārraidījis Sīrijas telekanāls "ArRai", Kadafi ģimene arī lūdz tai atdot arī viena no Kadafi dēliem Mutasima mirstīgās atliekas, Mutasims Kadafi līdz ar tēvu tika nogalināts ceturtdien Sirtē.

"Mēs aicinām Apvienotās Nācijas, Islāma konferences organizāciju un [cilvēktiesību aizstāvju organizāciju] "Amnesty International" panākt, lai Pagaidu pārejas nacionālā padome nodod mocekļu mirstīgās atliekas mūsu ciltij Sirtē un atļauj tai veikt apbedīšanas ceremoniju saskaņā ar islāma paražām un noteikumiem," teikts paziņojumā.

Kadafi mirstīgās atliekas atrodas Misratas pilsētas tirgus saldētavā, kur tās var apskatīt visi interesenti. Cilvēki stāv garā rindā un daudzi fotografējas pie gāztā diktatora līķa. Ir noteiktas atsevišķas stundas Kadafi mirstīgo atlieku apskatei vīriešiem un sievietēm ar bērniem.

Mirušais Kadafi ir novietots uz matrača. Sākumā viņš bija līdz vidum kails, uz viņa ķermeņa bija redzamas sažuvušas asinis, kā arī ložu radīti ievainojumi galvas kreisajā pusē, krūtīs un vēderā. Vēlāk viņam tika pārklāta sega, atstājot neapsegtu galvu, kas tika pagriezta pa kreisi, lai nebūtu redzams lodes ievainojums. Līdzās Kadafi vēlāk tika nolikti arī Sirtē ceturtdien nogalināto viena no Kadafi dēliem Mutasima un Kadafi režīma aizsardzības ministra Abu Bakra Junisa mirstīgās atliekas.

Kadafi līķis tika aizvests uz Misratu, jo gāzto diktatoru sagūstīja un nogalināja kaujinieki no šīs pilsētas.

Lībijas pārejas laika valdības naftas lietu ministrs Ali Tarhuni piektdien paziņoja, ka Kadafi bēres ir atliktas par dažām dienām, līdz tiks panākta vienošanās par vietu, kur viņu apbedīt.

"Es liku viņu pāris dienas turēt saldētavā," teica ministrs, šādu lēmumu skaidrojot ar vēlmi, "lai visi zinātu, ka viņš ir miris".

Jau ziņots, ka 69 gadus vecais Kadafi ceturtdien tika nogalināts savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Lībijā februāra vidū sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kurā gājuši bojā vairāki tūkstoši cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!