Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien notiks kauja par opozicionāru kontrolēto Bengazī pilsētu un Lībijas līderis Muamars Kadafi paredz, ka viņa spēki to ieņems, informē aģentūra "Reuters".

Intervijā Libānas telekanālm "LBC TV" Kadafi trešdien paziņojis, ka nesagaida lielu pretestību. "Tauta palīdzēs attīrīt pilsētu no "Al Qaeda" algotņiem," sacīja Kadafi. Viņš paziņojis, ka negrasās uzsākt sarunas ar pagaidu valdības pārstāvjiem Bengazī.

"Bandītu vadoņi jau ir aizbēguši uz Ēģipti," sacīja Lībijas vadītājs.

Patlaban Kadafi lojālisti un opozicionāru spēki cīnās par Misratas pilsētu un apgalvo, ka jau ir ieņemta Adždabijas pilsēta, kas ir pēdējais opozicionāru atbalsta punkts pirms Bengazī.

Bengazī iedzīvotāji aģentūrai atzinuši, ka pagaidām pilsētā valda miers, lai arī māc bažas par gaidāmo uzbrukumu. Lībijas valsts televīzija izplatījusi paziņojumu, ka drīz ieradīsies armija, "lai aizsargātu iedzīvotājus un padzītu teroristu bandas."

Tikmēr ANO Drošības padomē turpinās diskusijas par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas, ko ierosinājušas Lielbritānija un Francija.

ASV, kas līdz šim izturējusie piesardzīgi pret šo inicatīvu, tagad ir ar mieru to īstenot un vēlas arī citus militārus pasākumus. ASV pārstāve ANO Sjūzena Raisa atzinusi, ka "lidojumu aizliegumu zona sniegs tikai ierobežotu palīdzību un jāapsver arī papildus pasākumi Kadafi režīma ietekmēšanai."

No pastāvīgajām ANO padomes loceklēm pret spēka lietošanu iestājas Krievija un tam nepiekrīt arī Ķīna.

Lībijā kopš 15. februāra norit sacelšanās pret vairāk nekā 40 gadus valdījušā Kadafi režīmu. Kopš pagājušās piektdienas Kadafi spēkiem izdevies atkarot lielu daļu iepriekš nemiernieku kontrolētās teritorijas valsts austrumu reģionos. Pasaules lielvalstis nav spējušas vienoties par militāriem risinājumiem Lībijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!