Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers pēc trešdien notikušā uzbrukuma godasardzes karavīram pie parlamnta ēkas Otavā nācis klajā ar paziņojumu, ka Kanāda "nekad netiks iebiedēta", solot "divkāršot centienus" cīņā ar terorismu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mūs neiebiedēs. Kanāda nekad netiks iebiedēta," Hārpers paziņoja televīzijas uzrunā. "Faktiski tas novedīs pie mūsu apņēmības nostiprināšanas un mūsu pūļu dubultošanas, lai spertu visus nepieciešamos soļus draudu identificēšanai un pretdarbībai, saglabājot Kanādu drošu," solīja Hārpers.

Premjers brīdināja, ka vainīgie nekad neatradīs Kanādā drošu patvērumu, bet atzina, ka uzbrukums ir parādījis, ka valsts "nav imūna pret teroristu uzbrukumiem".

Vēstīts, ka trešdien bruņots uzbrucējs nošāva godasardzes karavīru pie Otavas kara memoriāla, kas atrodas līdzās Kanādas parlamenta ēkai. Uzbrucējs vēlāk gāja bojā apšaudē ar policiju parlamenta iekštelpās.

Šāvējs identificēts kā Kvebekas provincē dzimušais 32 gadus vecais Mišels Zihafs-Bibo, kurš nesen pieņēmis islāmu, norāda BBC. Vīrietis nesen gatavojies ceļot uz Sīriju. 

Zihafs –Bibo iepriekš bijis saistīts ar tādiem sīkiem noziegumiem kā narkotiku glabāšana un laupīšana.

Uzbrukums notika nepilnu dienu pēc tam, kad Kanādā no zema uz vidēju tika paaugstināts terorisma draudu līmenis, kas sekoja pirmdien notikušam incidentam, kura laikā 25 gadus vecs vietējais musulmanis ar automašīnu notrieca divus karavīrus.

Viens no karavīriem gāja bojā, bet pašu uzbrucēju pēc sekojošās pakaļdzīšanās nošāva policija. Vīrietis bija to personu sarakstā, kuras policija tur aizdomās par radikāliem uzskatiem. Jūlija viņš aizturēts lidostā, kad grasījies lidot uz Turciju. Likumsargiem radās aizdomas, ka viņš vēlas pievienoties grupējuma "Islāmas valsts" kaujiniekiem Sīrijā un Irākā.Pierādījumu trūkuma dēļ aizdomās turētais vēlāk atbrīvots. 

Trešdienas incidents sākās ar uzbrukumu diviem godasardzes karavīriem pie Otavas kara memoriāla. Uzbrucējs vienu karavīru nošāva, bet vēl trīs cilvēki ievainoti. Cietušie jau vakarā no slimnīcas izlaisti.

Dažas minūtes vēlāk desmitiem šāvienu atskanēja blakus esošajā parlamenta ēkā. Uzbrucējs gāja bojā apšaudē ar policiju.

Premjerministrs Hārpers, kurš atradās parlamentā, uzbrukuma laikā no ēkas evakuēts.

Meklējot iespējamos uzbrukuma līdzzinātājus, tika noslēgtas atsevišķas Otavas centra daļas. Trešdienas vakarā likumsargi blokādi pārtrauca, paziņojot, ka draudi sabiedrībai vairs nepastāv. Tikmēr izmeklēšana joprojām turpinās parlamenta apkārtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!