Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas opozīcijas līderis un prezidenta amata kandidāts Enrike Kapriless ceturtdien ir oficiāli apstrīdējis februārī notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Opozīcijas koalīcijas juristi Venecuēlas Augstākajā tiesā ir iesnieguši 180 lapaspušu dokumentu, kuros raksturoti konstatētie vēlēšanu pārkāpumi, to skaitā iebiedēšana kampaņas laikā.

Vēlēšanās ar niecīgu 1,49% balsu pārsvaru uzvarēja valdošās sociālistu koalīcijas kandidāts un no vēža mirušā prezidenta Ugo Čavesa izvēlētais pēctecis Nikolass Maduro. Skaita ziņā tie ir aptuveni 225 000 balsu. Rezultātus apstrīdēja Kapriless, bet Maduro apgalvoja, ka vēlēšanas bijušas godīgas.

"Demokrātijā jābūt iespējai ne tikai balsot, bet arī balsot brīvi, bez piespiešanas un vardarbības," stāsta opozīciju pārstāvošais jurists Gerardo Fernandezs.

Tomēr Vēlēšanu tiesai pirms atļaut sākt procesu vēl jāizlemj, vai sūdzība ir pamatota.

Jau dažas stundas pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas 14. aprīlī amatpersonas izziņoja Nikolasa Maduro uzvaru, kurš prezidenta zvērestu nodeva pēc piecām dienām.

Opozīcijas kandidāts Kapriless pieprasīja visu balsu pārskaitīšanu, tomēr Nacionālā Vēlēšanu padome norādīja, ka tas ir juridiski neiespējami, un piekrita daļējam vēlēšanu rezultātu auditam, kurš noslēgsies jūnijā.

Maduro, kurš prezidenta krēslā aizvieto 14 gadus valdījušo Čavesu, ir norādījis, ka viņa uzvara ir "neatgriezeniska".

Vēstīts, ka Ugo Čavess 5. martā mira pēc divus gadus ilgas cīņas ar vēzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!