Foto: AFP/Scanpix

Desmitiem bruņoti vīrieši ar pikapiem, kuru kravas kastēs uzstādīti pretgaisa aizsardzības ieroči, svētdien ielenkuši Lībijas Ārlietu ministriju, pieprasot aizliegumu pieņemt darbā Muamara Kadafi laika ierēdņus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Bruņotie vīri lieguši darbiniekiem iekļūt galvaspilsētā Tripolē esošajā ministrijas ēkā un apturējuši satiksmi gar iestādi, stāsta aculiecinieki.

Uz ministriju vedošās ielas ir nosprostotas ar vismaz 20 automašīnām un teritorijā ieradušies ar triecienšautenēm bruņoti vīri, kuri gan nav iegājuši pašā ministrijā.

Kaujinieki ir gan veci, gan jauni, daļa civilajās, daļa militārās drēbēs, raksturo BBC korespondents Lībijā. Bruņotajai grupai nav izteiktu līderu, bet vīri sola palikt uz vietas līdz tiks izpildītas viņu prasības, ziņo BBC.

Lībijas amatpersonas līdz šim nav spējušas vienoties par likumu, kas aizliegtu Kadafi ēras politiķiem atgriezties valdībā. Bruņotās grupas šī iemelsa dēļ jau vairākas reizes ir uzbrukušas parlamenta ēkai.

Tikmēr Lībijas premjerministrs Ali Zeidans preses konferencē aicināja lībiešus atbalstīt savu vadību pret cilvēkiem, kas "vēlas destabilizēt valsti". Uzbrukumus valsts iestādēm viņš nosauca par "sabotāžas aktu".

Martā bruņoti protestētāji uz vairākām stundām nobloķēja parlamenta ēku, pieprasot iekšā esošajiem deputātiem pieņemt aizliegumu politikā darboties Kadafi laika politiskajām figūrām.

Kaujinieki pie Ārlietu ministrijas norādīja, ka dažus augsta ranga ministrijas amatus joprojām ieņem gāztā režīma amatpersonas.

2011. gadā Lībijā sākās tautas sacelšanās un pilsoņu karš, kura laikā gāza diktatoru Muamaru Kadafi. 20. oktobrī pēc pēdējā Kadafi atbalstītāju bastiona Sirtas krišanas nemiernieki gāzto diktatoru nogalināja.   

Kopš tā laika kārtību Lībijā cenšas uzturēt jaunā valdība, tomēr lielas problēmas tai rada daudzās bruņotās grupas, kas pēc revolūcijas beigām nav nolikušas ieročus, kuri lielā skaitā valstī pieejami no Kadafi armijas krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!