Foto: AFP/Scanpix

Amerikas Savienotās Valstis sestdien pirmo reizi atklāti paudušas Maskavai bažas par informāciju, ka Krievija pastiprina savu militāro klātbūtni Sīrijā.

Kā, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu analītiķiem, rakstīja "New York Times", Krievija nogādājusi uz kādu lidlauku Sīrijā pārvietojamu gaisa satiksmes kontroles sistēmu un saliekamos mājokļus simtiem cilvēku izmitināšanai, nosūtījusi turp militāro speciālistu grupu, kā arī iesniegusi pieprasījumus Sīrijas robežvalstu gaisa telpas šķērsošanai septembrī.

ASV amatpersonas izteikušās, ka par Maskavas nodomiem nav pilnīgas skaidrības, bet lidlauks varētu tikt izmantots, lai sniegtu atbalstu prezidenta Bašara al Asada režīma spēkiem militāro kravu vai aviācijas triecienu veidā. Analītiķi lēš, ka šo mājokļu pietiktu, lai izmitinātu 1000 vai pat vairāk cilvēkus, iespējams, Krievijas militāros speciālistus un citu personālu.

Kā ASV valsts sekretārs Džons Kerijs pa tālruni sacījis Krievijas ārlietu ministram Sergejam Lavrovam, ja minētā informācija ir patiesa, šādas darbības var "vēl tālāk saasināt konfliktu, novest pie vēl lielākiem nevainīgiem upuriem, palielināt bēgļu straumes" un vienlaikus arī palielināt konfrontācijas iespēju ar koalīciju, kas Sīrijā cīnās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

Proti, aktīvs Krievijas atbalsts Asada spēkiem rada bažas, ka Krievija varētu uzbrukt mērenajiem Sīrijas nemierniekiem, ko atbalsta ASV vadītā koalīcija.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien paziņoja, ka esot pāragri runāt par Krievijas iesaistīšanos cīņā pret "Islāma valsti".

"Mēs izskatām dažādas iespējas, bet (..) tas pagaidām nav mūsu darba kārtībā, taču mēs konsultēsimies ar saviem sīriešu draugiem un ar reģiona valstīm," viņš izteicās, vienlaikus pauzdams viedokli, ka ASV vadītās koalīcijas darbībai pret "Islāma valsti" pagaidām neesot "redzamu rezultātu".

Putins arī pavēstīja, ka Asads esot gatavs rīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas un dalīt varu ar "veselīgo" opozīciju. Pēc viņa teiktā, Asads esot piekritis Putinam, ka Sīrijā nepieciešamas politiskās pārmaiņas.

Krievijas prezidents arī atgādinājis, ka Maskava jau atbalsta Sīriju ar militārās tehnikas un bruņojuma piegādēm un palīdz Sīrijas karavīru sagatavošanā.

Iepriekš Kremlis noraidīja jau Izraēlas mediju ziņas, ka Krievija gatavojas sūtīt uz Sīriju lidmašīnas, lai cīnītos pret "Islāma valsti".

Jau ziņots, ka arī Francija sāk apsvērt iespēju uzsākt teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" pozīciju bombardēšanu Sīrijā, pievienojoties ASV vadītajai starptautiskajai koalīcijai.

Kerijs un Lavrovs sestdien minētajā telefonsarunā vienojušies šomēnes Ņujorkā turpināt diskusijas par Sīrijas konfliktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!