Eiropas Savienība (ES), visticamāk, nereaģēs uz nežēlīgajām Kijevas miliču un demonstrantu sadursmēm, ieviešot kādas ekonomikas vai politikas sankcijas pret Ukrainu, vēsta „EUobserver”.

Jau ziņots, ka Kijevā svētdien notika vērienīgas demonstrācijas pret valdības atteikšanos no asociācijas līguma parakstīšanas ar ES. Atbilstoši dažādām aplēsēm protestos piedalījušies no 100 000 līdz pusmiljonam cilvēku.

Pēc svētdienas sadursmēm ES un ASV vēstnieki tikušies ar Ukrainas iekšlietu ministru, kurš apgalvojis, ka sadursmes sākušās, jo nemiernieki bloķējuši Kijevas Ziemassvētku egles uzsliešanu.

Zviedrijas Karalistes ārlietu ministrs Karls Bilts gan uzskata, ka rīkojumi, policijai pielietot vardarbību, lai gan to asi nosodījis valsts premjers, nāk no valsts prezidenta Viktora Jaunukoviča.

Šobrīd oficiālajā Eiropas Komisijas (EK) nostājā pausts, ka notiekošais Kijevā ir klajā pretrunā arī ar visu ES Austruma partnerības valstu sabiedrības pārvaldības principiem. Šiem principiem savu piekrišanu tikko notikušajā Viļņas samitā apliecinājis arī Janukovičs.

Daži diplomāti apliecinājuši „EUobserver” dalībvalstu gatavību reaģēt individuāli, ieviešot sankcijas pret Janukoviča atbalstītāju banku kontiem Eiropā. Taču šāda rīcība esot maz ticama, jo ES valstis baidās, ka sankciju ieviešana pret Ukrainu to tikai pietuvinās atkarībai no Krievijas.

„Neviens nevēlās, lai Ukraina pārvērstos par vēl vienu Baltkrieviju Eiropā,” kāds diplomāts minējis analītiskajam ES ziņu medijam „EUobserver.”

Jau ziņots, Kijevā svētdien notika vērienīgas demonstrācijas, kurās piedalījās no 100 000 līdz pusmiljonam cilvēku.

Vairākkārt izraisījušās nopietnas protestētāju sadursmes ar drošības struktūru pārstāvjiem. Protestētāji ieņēmuši Kijevas domes ēku un Arodbiedrību namu.

Naktī protestētāji nostiprinājuši barikādes, kas Kijevas centrā saslietas ap Neatkarības laukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!