Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna jau gandrīz mēnesi ilgā mīklainā pazušanas no publiskās telpas ir pamats virknei baumu un spekulāciju par viņa veselības stāvokli vai pat apvērsumu varas virsotnē, tikmēr Dienvidkorejas lielākais laikraksts "Chosun Ilbo" otrdien ziņo, ka totalitārās valsts līderis vienkārši atkopjas no abu potīšu operācijas.

Kims Čenuns jūnijā, apciemojot kādu objektu, savainojis labās kājas potīti, bet ievainojumu atstājis bez ievērības, turpinot tūri pa valsti, kas beidzies ar abu potīšu nopietnām traumām, laikrakstam atklāja kāds avots, kurš nesen bijis Ziemeļkorejā, kur uzzinājis šo informāciju.

Kimam Čenunam septembra vidū veikta potīšu operācija elitārā slimnīcā, kur ārstē tikai augsta ranga amatpersonas, bet tagad viņš atgūstoties no operācijas, norādījis avots.

Slimnīcā ir palielināts apsargu skaits un to biežāk sākušas apciemot svarīgas personas. Kāds izlūkošanas darbinieks atklāja, ka līdera automašīna šajā laikā nav izbraukusi no Phenjanas.

Ierēdnis norādījis, ka Kims potītes varētu būt sastiepis nogurdinošās tūres laikā pa militārajām bāzēm un rūpnīcām, norādot uz līdera lieko svaru kā traumas veicinošu faktoru.

Vēstīts, ka spekulācijas par Kima Čenuna veselības stāvokli sākās, kad vadonis 25. septembrī  neparādījās īpašā parlamenta sēdē par budžeta jautājumiem, kas notiek tikai divreiz gadā, turklāt nevienu no šīm sēdēm viņš līdz šim nekad nav izlaidis.

Pēdējo reizi Kims publiski redzēts kādā koncertā 3. septembrī. 26. septembrī Ziemeļkorejas mediji apstiprināja, ka Kims ir sasirdzis, taču sīkāku informāciju par slimību nesniedza.

Kāds avots Dienvidkorejas aģentūrai "Yonhap" atklāja, ka Kims Čenuns ciešot no Podagras. "Kims Čenuns cieš no podagras, tāpēc viņš klibo ar abām kājām," sacīja avots, kurš vēlējās palikt anonīms. "Kā es saprotu, viņš cieš no podagras, kā arī hiperurikēmijas, hiperlipidēmijas, aptaukošanās, diabēta un augsta asinsspiediena."

Iepriekš Ziemeļkorejas medijos pārraidītos videoierakstos bija redzams, ka Kims Čenuns klibo.

Kims Čenuns par Ziemeļkorejas līderi kļuva pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!