Foto: AFP/Scanpix
Ķīna piektdien sākusi flotes mācības Austrumķīnas jūrā, kur atrodas Senkaku salas, par kuru iegādi, saniknojot Ķīnu, septembrī paziņoja Japāna. Manevros piedalās 11 kara flotes, Zvejniecības pārvaldes un Jūras patruļu biroja kuģi, kā arī astoņas lidmašīnas, vēsta aģentūra “Itar-Tass”.

Mācības paredzētas koordinācijas starp kara flotes un patruļas kuģiem uzlabošanai un gatavības ārkārtas situāciju paaugstināšanai, aizstāvot Ķīnas teritorijas suverenitāti jūrā, teikts Ķīnas Tautas Atbrīvošanas Armijas paziņojumā.

Novērotāji uzskata, ka mācības ir sarīkotas, lai nodemonstrētu Ķīnas apņēmību pastāvēt uz savām tiesībām pār Djaoju (Senkaku) salām Austrumķīnas jūrā.

Ķīnas patruļkuģi jau vairākas reizes iepeldējuši strīdīgajos ūdeņos pie Senkaku salām, par kuru pirkšanu no privātīpašnieka 10. septembrī paziņoja Japānas valdība. Uz Senkaku salām pretendē arī Taivāna.

Strīds par Senkaku salām saasinājies kopš Japāna 10. septembrī paziņoja par salu iegādi no to privātīpašnieka. Neilgi pēc Japānas paziņojuma par lēmumu iegādāties salas, Ķīna uz tām nosūtīja sešus patruļkuģus, bet pagājušajā nedēļā uz tām devās aptuveni 1000 zvejas laivu.

Japānas lēmuma dēļ izcēlās protesti Ķīnā, kuros demonstranti uzbruka Japāņu firmām un pārstāvniecībām.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Japānas un Ķīnas strīds sākās pēc tam, kad Japānas valdības sēdē tika panākta vienošanās, ka valdība iespējami ātrāk nopirks trīs lielākās Senkaku arhipelāga salas no to privātīpašnieka. Salas, kas oficiāli piederēs Japānas Krasta apsardzei, tiek iegādātas, lai nodrošinātu "mierīgu un stabilu to uzturēšanu".

Senkaku (Djaoju) arhipelāgā ir piecas salas un trīs rifi. Arhipelāgu, kas ir Ķīnas, Taivānas un Japānas strīda teritorija, kontrolē Japāna kā Okinavas prefektūras daļu. Trīs tā lielākās salas tiks nopirktas no japāņu uzņēmēja Kunioki Kuriharas, kurš mēdza tās iznomāt Japānas valdībai.

Šīs strīda salas ir neapdzīvotas, bet bagātas ar dabas resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!