Foto: AP/Scanpix

Divi Ķīnas valdības patruļkuģi nosūtīti uz Senkaku salām, par kuru pirkšanu no privātīpašnieka paziņojusi Japāna, atsaucoties uz Ķīnas valsts medijiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kuģi ir ieradušies ūdeņos pie salām, lai "aizstāvētu valsts suverenitāti", vēsta aģentūra "Sjiņhua".

Ķīna kuģus uz Senkaku salām nosūtījusi tikai dienu pēc tam, kad Japāna paziņoja par oficiālu lēmumu iegādāties salas, norādot, ka pirkuma īgums varētu tikt parakstīts otrdien.

Neapdzīvotās salas atrodas pie svarīgiem kuģu ceļiem un , domājams, pie dabasgāzes krājumiem. Salas, uz kurām bez Ķīnas pretendē arī Taivāna, kontrolē Japāna, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka pirmdien Japānas valdība pieņēma oficiālu lēmumu par trīs Senkaku salu, uz kurām pretendē arī Ķīna, atpirkšanu no privātīpašniekiem. Trīs Senkaku salu iegādes darījums tikšot noslēgts jau otrdien un tā summa būšot 26,28 miljoni dolāru (14,32 miljoni latu), norāda amatpersonas. Pašlaik Japāna salas no to īpašnieka nomā.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Japānas valdība ir piekritusi nopirkt no privātīpašniekiem vairākas salas Austrumķīnas jūrā, uz kurām pretendē Ķīna.

Strīda salu iegādes mērķis ir uzsvērt Japānas suverenitāti pār tām. Domājams, ka šo darījumu kritizēs Ķīna, kas uzsvērusi, ka tai ir "neapstrīdama suverenitāte" pār Djaoju (ķīniešu nosaukums Senkaku salām) salām un jebkādas Japānas "vienpusējas darbības attiecībā uz šīm salām ir nelikumīgas".

Tokijas prefektūras gubernators Sintaro Isihara šogad paziņoja par plānu nopirkt Senkaku salas valdībai. Isihara apgalvoja, ka Japāna nedara pietiekami daudz šo salu aizsardzībai, un sacīja, ka viņš grib attīstīt šīs salas.

Japāna augustā aizturēja un izraidīja 14 Ķīnas aktīvistus, kas bija nelegāli ieradušies un izkāpuši krastā Senkaku salās Japānas kapitulācijas Otrajā pasaules karā 67.gadskārtā.

"Rīcības komitejas Djaoju salu aizstāvībai" aktīvisti bija atbraukuši no Honkongas, lai paceltu Ķīnas karogu šajās salās. Dažas dienas pēc šī incidenta salās ieradās japāņu nacionālisti un tur pacēla Japānas karogu.

Japānas valdība neplāno veikt būvdarbus Senkaku salās, lai izvairītos no tālāka saspīlējuma attiecībās ar Ķīnu un Taivānu, kas arī pretendē uz šīm salām, ziņoja "Asahi Shimbun".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!